Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Belbinbenadering

De naam Belbin heeft altijd een zekere aantrekkingskracht gehad op organisaties en hun managers. Zijn inzichten zijn nog steeds actueel ondanks het feit dat Belbin zelf niet meer publiceert. Verheugd was ik daarom dat er een boek was geschreven dat voortborduurde op zijn inzichten. Helaas was ik na het lezen van ‘De Belbinbenadering’ minder verheugd.

Peter de Roode | 6 oktober 2015

Dit boek gaat over individuele coaching en loopbaanbegeleiding zoals de ondertitel ons leert. In vier delen geschreven door twaalf verschillende auteurs krijgt de lezer de mogelijkheden voorgeschoteld om te kunnen coachen op basis van de Belbinzichten. Het is fijn dat er in de inleidende hoofdstukken een historie wordt geschetst van de persoon Belbin en dat er een goede samenvatting wordt gegeven van de negen Belbinrollen. Tot zover niets dan goeds. Maar wat voor mij teleurstellend was in dit boek is dat de auteurs als creatievelingen aan de gang zijn gegaan in hun praktijk en allerlei associaties zijn gaan maken tussen enerzijds de Belbinbenadering en anderzijds allerlei min of meer bekende managementinstrumenten. Zo krijgt de lezer de combi Belbin en (de onvermijdelijke) ‘kernkwadranten’ voorgeschoteld. Een instrument dat te pas en onpas wordt gebruikt door trainers en coaches. Zo komen er allerlei goede bedoelde combi’s voorbij en zie je Belbin ‘gecombineerd’ worden met Voice Dialogue, Leary, systemisch werk, et cetera. Deze combinaties hadden echter beter uitgewerkt moeten worden. De auteurs geven onbewust het gevoel mee dat elke combinatie te maken is. Een zin als: ‘Daarnaast geeft het combineren van beide theorieën me veel plezier’, geeft goed weer wat er schort aan het boek. Het lijkt de auteur annex trainer/coach te zijn die allerlei combinaties heeft gelegd en daar zelf het meeste plezier aan heeft beleefd in plaats van de coachee. De hoofdstukken kennen helaas weinig diepgang. Het zijn vooral ideeën die worden aangereikt aan de lezer. Maar die ideeën roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden geven. We zien de coaches vooral hun eigen voorkeuren uitdragen. Zij lijken niet aan de orde te stellen wat nodig is maar doen wat zij prefereren. Wie slechts een hamer heeft, ziet alleen maar spijkers. Het punt is dat je als lezer niets leest over verantwoording van de opzet. ‘Kan dit wat ik doe? Waar baseer ik dit op om deze twee methoden zo in elkaar te schuiven?’, zijn vragen die de auteurs niet stellen. Kunnen alle managementinstrumenten zo maar gecombineerd worden met Belbin? Dat zal toch niet en als het wel zo is moet dat uitgelegd en toegelicht worden. De zorgvuldigheid die Belbin als wetenschapper had om evidence based te werken, ontbreekt hier volledig. Als lezer vraag je je ten slotte af of je niet kunt coachen op basis van alleen maar Belbin. Wanneer die vraag positief beantwoord zou worden, pas dan zouden we echt kunnen spreken van ‘De Belbinbenadering’.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden