OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Opinie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Opinie

    Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
    1.280 resultaten
    column
    18 juni 2024
    Bob van Duuren
    3-5 minuten leestijd
    In Nederland zijn er twee initiatieven rond AI-boeken: AI Books van Maven Publishing en de chatboeken van Van Duuren Media. Beide hebben hun eigen insteek en bedienen verschillende markten. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze boeken interactiever én interessanter maken, omdat je via een chatbot met het boek kunt ‘praten’. En dat biedt perspectieven. Bob van Duuren praat je bij.
    column
    Leiderschap
    11 juni 2024
    Lennart van der Kraan
    2-3 minuten leestijd
    Het is een van de grootste uitdagingen voor nieuwe leidinggevenden: Je maakt promotie en je moet ineens leidinggeven aan een team waar je zelf deel van uitmaakte als niet-leidinggevende. Lennart van der Kraan, auteur van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!’, doet in zijn column drie handreikingen voor deze situatie.
    column
    Economie
    4 juni 2024
    Ben Kuiken
    4-6 minuten leestijd
    Er wordt een hoop zin en on-zin over organisaties verteld. In een serie zet organisatiefilosoof Ben Kuiken een aantal van die misverstanden voor je op een rijtje. Te beginnen met de organisatie, dat ‘ding’ waar we voortdurend over praten en waar we zo druk mee zijn. Maar wat is dat eigenlijk, de organisatie?
    achtergrond
    Mens en maatschappij
    13 mei 2024
    Bertrand Weegenaar
    8-11 minuten leestijd
    We geloven graag in de goede bedoelingen van techneuten, omarmen de laatste gadgets en sinds ruim een jaar de ‘zegeningen’ van Generatieve AI. Helpt technologie ons bij de klimaatproblemen? Er zijn optimisten die een schat aan mooie voorbeelden geven, en er zijn critici die je aan het denken kunnen zetten. We gaan kijken naar de mogelijke gevolgen van technologische vooruitgang.
    column
    Mens en maatschappij
    9 mei 2024
    Jitske Kramer
    2-3 minuten leestijd
    De Yoruba uit West-Afrika zeggen dat in een ritueel de wereld opnieuw geschapen wordt. En dat is precies wat het is. Na een goed ritueel ben je een ander mens. Wellicht heb je er nog nooit zo over nagedacht, maar veranderingen in het leven gaan vrijwel altijd gepaard met rituelen. En als dat niet zo is, hebben we er vaak nog lang last van.
    achtergrond
    Personeelsmanagement
    3 mei 2024
    Hans de Witte-van Mierle
    13-18 minuten leestijd
    De wereld van werk is in commotie. Dat zie je terug in meerdere managementboeken die de laatste tijd verschenen: problemen, knelpunten en voorspellingen vullen de bladzijden. Wat is er aan de hand? De kwestie in één zin: er zijn te weinig mensen voor het werk dat er ligt. Dat speelt nu al, en in de toekomst zal het alleen maar erger worden.
    achtergrond
    Algemeen management
    1 mei 2024
    Hans van der Klis
    9-13 minuten leestijd
    Op het Managementboekengala 2024 is ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo bekroond als Managementboek van het Jaar 2024. Trouw aan hun verhaal nodigden de winnaars iedereen die had bijgedragen uit op het podium. ‘Ik hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat we de ontkenningsstrategie waar veel mensen zich van bedienen, als een soort tapijtje onder hen uit trekken.’
    column
    Marketing
    4 april 2024
    Peter Snoeckx
    2-3 minuten leestijd
    Peter Snoeckx, auteur van ‘De Retentie-Economie’, is geen volleerd taalkundige. Maar van schrijven raakt hij in flow. In dit blog gaat hij in op enkele misvattingen die mensen met de droom een boek te schrijven - mogelijk - tegenhouden. En nee: Je hoeft inderdaad geen taalkundige te zijn.
    achtergrond
    Algemeen management
    29 maart 2024
    Bertrand Weegenaar
    9-13 minuten leestijd
    Er is geen betere tijd geweest om veranderkundige te zijn of te worden. Er zijn vele transities, sommige zwaarder dan de andere. En elke transitie is een traject, soms een worsteling, een pad met stekelstruiken en valkuilen. Met een beperkte garantie op succes. In deze aflevering van Uit de boeken gaat Bertrand Weegenaar in op de vele boeken die helpen om transities in goede banen te leiden.
    column
    Mens en maatschappij
    12 maart 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Ik kom regelmatig in verschillende social media kroegen. LinkedIn is voor mij als een soort Grand Café, met een grote leestafel. Instagram is meer een hippe conceptstore, met een fijne koffiehoek. Bluesky en Threads zijn kleine barretjes waar ik af en toe langsloop. X, voorheen Twitter, is de ruige kroeg waar de huidige kroegtijgers inmiddels vaak heel andere meningen hebben dan ik en de stamgasten mij  regelmatig vijandig bekijken. Of zelfs toeschreeuwen.
    achtergrond
    Communicatie en media
    4 maart 2024
    Paul Groothengel
    11-16 minuten leestijd
    Filosofie is hot, ook in managementliteratuur. Maar wat is de rol en het belang van filosofie voor managers en medewerkers? Welke boeken inspireren? Een rondgang langs Stoïcijnse kalmte, Socratische vragenstellers, zinloze markttirannen en andere denkers. Voorlopige conclusies: Wees blij dat het leven (geen?) zin heeft. Filosofie beoefenen kan leiden tot mentale fitheid. En met goede vragen verdrijf je de oppervlakkigheid. 
    column
    Personeelsmanagement
    21 februari 2024
    Suzanne Meijers
    5-6 minuten leestijd
    Je werknemer vraagt in januari twee weken meivakantie aan. Jij geeft daar goedkeuring aan. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei naar Spanje. Jij boekt die tien werkdagen van zijn verlofsaldo af. Logisch toch? Nee, niet altijd. In dit artikel leg ik  uit waar je aan moet denken.
    column
    Leiderschap
    1 februari 2024
    Ronald van der Molen
    6-9 minuten leestijd
    Volgens een recente publicatie van TNO hadden in 2022 1,6 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Dit komt neer op 20% van de beroepsbevolking. Een forse stijging ten opzichte van 2021, want toen waren dit nog 1,3 miljoen werknemers oftewel 17%.
    column
    Mens en maatschappij
    23 januari 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Jitske Kramer - bekend van bestsellers als De Corporate Tribe en Deep Democracy - verzorgt dit jaar de column in Managementboek Magazine. In de eerste aflevering vertelt ze - bij wijze van kick-off - waarom een kick-off een afscheidsritueel is. En over de liminaliteit die erop volgt: de tijd tussen een oude en nieuwe situatie. 
    achtergrond
    Organisatiekunde
    19 januari 2024
    3-4 minuten leestijd
    De zin en de onzin van declareren op basis van bonnetjes. Navigeren in de regels rond de AVG. Het nut van vergaderen en het 100 ogen principe... Boukje Keijzer is ontregelexpert en verzorgde in 2023 de column in Managementboek Magazine. We zwaaien haar uit in dit overzichtstopic, en kondigen aan wie het stokje overneemt in de jaargang 2024.
    achtergrond
    Coaching en trainen
    19 januari 2024
    Paul Groothengel
    11-16 minuten leestijd
    We hebben het razend druk, maar verspillen uren per dag aan zappen, swipen en scrollen. We klagen over drukte en hebben het gevoel dat de tijd ons door de vingers glipt. Had Seneca gelijk toen hij schreef dat een groot deel van ons leven verstrijkt met het doen van de verkeerde dingen? Het onderwerp is hotter dan ooit, blijkt uit recente managementliteratuur over hoe we (zouden moeten) omgaan met onze tijd. Wat kunnen we hiervan leren? Een rondgang.
    achtergrond
    Persoonlijke effectiviteit
    21 december 2023
    Bertrand Weegenaar
    9-12 minuten leestijd
    Ik ben Bertrand. En ik lijd aan uitstelgedrag. Dit artikel is daar een voorbeeld van. Het onderwerp spookt al maanden door mijn hoofd. Na een hoop lezen en studeren in het voorjaar moest de grootste schrijfslag in augustus plaats gaan vinden. En toen in september. Ik vroeg en kreeg nog één nummer uitstel en …
    column
    Organisatiekunde
    13 december 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op vergaderen. ‘We vergaderen collectief te vaak, te lang, met te veel mensen en met te weinig resultaat.’
    achtergrond
    Coaching en trainen
    10 november 2023
    Manon Bongers
    7-10 minuten leestijd
    Mensen lopen vast in hun werk. Daar zijn tal van redenen voor: ze ervaren te veel werkdruk, voelen zich onvoldoende gewaardeerd of hebben een moeizame relatie met een of meer collega’s. Als gevolg van deze problemen worden ze ontevreden of vinden ze het steeds lastiger hun werk met plezier te doen. En zo ontstaan vervelende situaties waar ze niet altijd alleen uitkomen.
    column
    Leiderschap
    6 november 2023
    Aike Borghuis
    4-5 minuten leestijd
    Mannen en vrouwen zijn in Nederland gelijkwaardig. En op papier klopt dat ook: we mogen stemmen, we worden niet meer ontslagen als we trouwen of zwanger raken. We mogen werken en ons eigen geld verdienen. De praktijk is weerbarstiger...

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden