Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het einde van het midden

Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2016 9789047009245
Direct te downloaden

Samenvatting

In 'Het einde van het midden' beschrijft tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki hoe in een vloeibare samenleving het midden geen plek meer heeft. De reisagent en de platenbons kunnen daar al langer over meepraten, maar nu moeten ook de ondernemer, de HR-manager, de ambtenaar en de docent eraan geloven. Hun rol verandert sneller dan ze zelf misschien vermoeden.

Tabarki is net als Sid Lukkassen en Adjiedj Bakas in staat om de huidige ontwikkelingen helder te duiden. Hij verbindt in dit boek drie tendensen waarin een traditioneel midden ten onder gaat. Ten eerste worden veel tussenpersonen zoals winkeliers en makelaars overbodig en wordt hun rol overgenomen door slimme onlineplatforms. Ten tweede verdwijnen veel banen, juist in het middenkader, vaak vanwege technologische ontwikkeling. De nationale staat, ten slotte, boet aan belang in ten gunste van het lokale en internationale niveau.

De combinatie van technologische en sociale ontwikkeling zorgt ervoor dat de veranderingen hard gaan. Individuen en organisaties, zowel bedrijven als instituties, kunnen buigen of barsten.

Specificaties

ISBN13:9789047009245
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:224
Druk:1
Verschijningsdatum:5-3-2016
ISSN:

Expertrecensies (4)

Het einde van het midden
Carla Verwijs | 1 juni 2016
Hoe zou ons leven eruit zien, als niemand meer werkt? Als al het werk is overgenomen door robots? Wat gaat u dan doen? Zo een paar vragen die opkomen bij het lezen van ‘Het einde van het midden’, door Farid Tabarki. Een technologische ontwikkeling die aan het doorzetten is, met grote sociale gevolgen. Het is een van de ontwikkelingen die Tabarki schetst in zijn blik op de toekomst.
Lees verder
Het einde van het midden. Of toch niet?
Pierre Spaninks | 12 mei 2016
Vanuit zijn Studio Zeitgeist doet Farid Tabarki al jaren onderzoek naar verschijnselen als ‘radicale decentralisatie’ en ‘radicale transparantie’. In Het einde van het midden focust hij op de gevolgen daarvan voor mens, bedrijf en overheid. Het onderwerp is belangrijk, zeker ook voor managers. Het boek zou echter gebaat zijn geweest bij meer oog voor de paradoxale ontwikkelingen die zich daarbij voordoen.
Lees verder
Het einde van het midden
Nico Jong | 25 april 2016
De vaste structuren in onze samenleving maken plaats voor een nieuwe orde waarin mensen veel vrijer bewegen. De vaste vorm wordt vloeibaar. Het is vooral de computertechnologie en de onderlinge verbondenheid die de samenleving doet kantelen. Traditionele vormen als instellingen en organisaties maken plaats voor de vloeibaarheid en transparantie van netwerken. Deze transformatie werkt van onder naar boven. In de vloeibare samenleving lossen onderkant en midden in elkaar op. Inmiddels zijn we beland bij het midden: de winkelier, de reisagent, de ambtenaar, de manager en de docent. Deze functies gaan verdwijnen volgens tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki.
Lees verder
Het einde van het midden
Peter van der Wel | 14 april 2016
De toekomst is kennelijk ‘hot’. In een tijdsbestek van enkele maanden verschenen vier boeken van Nederlandse toekomstverkenners. Een van deze boeken is Het einde van het midden van trendwatcher Farid Tabarki.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Farid Tabarki: ‘In een vloeibare samenleving bestaat geen logisch midden’
Pierre Spaninks 11 april 2016 In de ‘vloeibare samenleving’ heeft het midden geen plek meer. De reisagent en de platenbons konden daar al over meepraten. Nu moeten ook de ondernemer, de human resource manager en de ambtenaar eraan geloven. Tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki laat zien hoe dat werkt en wat dat voor ons betekent.

Over Farid Tabarki

Farid Tabarki is oprichter van Studio Zeitgeist en doet sinds 2000 onderzoek naar de Europese tijdgeest. Dor de Volkskrant werd hij in 2013 en 2014 uitgeroepen tot een van de 200 invloedrijkste Nederlanders. Farid werd in 2012 en 2013 uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year.

Andere boeken door Farid Tabarki

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Een vloeibare revolutie
Wat de paus en Lady Gaga ons leren over decentralisatie en transparantie
2. Reusachtige innovatie
Over technologische ontwikkeling, robots en disruptieve vooruitgang
3. Big Brother sells you out
Over informatie, big data en privacy
4. Het diopticon
Een nieuwe kijk op de maatschappelijke verhoudingen
5. Het zwemdiploma
Een voorstel voor een andere benadering van onderwijs en leren
6. Werk en waarde
Wat het einde van het midden betekent voor werknemers en ondernemers
7. De gesmolten diamant
Het einde van het midden is het begin van nieuwe machtsverhoudingen
8. Talentenjacht
Over management, zelfleiderschap en nieuwe kapitaalvormen

Tot slot
Dankwoord
Over de auteur
Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het einde van het midden