Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Socratisch coachen voor leidinggevenden en HRM

Dit boek is geschreven voor leidinggevenden en HRM-professionals. Ik vind het alleen al daarom een boeiend, maar vooral een belangrijk boek. Beide groepen professionals hebben immers een lastige taak. 

Bert van Dijk | 11 september 2012 | 1-2 minuten leestijd

Ze moeten voortdurend opereren tussen de werkvloer en het management en hebben daarbij ook nog eigen belangen, doelstellingen en een eigen persoonlijkheid. Dat betekent dat ze steeds weer keuzes moeten maken tussen loyaliteit aan de organisatie en aan de medewerkers, prioriteiten moeten stellen om hun eigen doelen te halen en omgaan met hun eigen ideeën en emoties.

Dat vraagt om een helder model dat de professional inzichten geeft die hij of zij heel praktisch kan toepassen. Hilde Veraart heeft gekozen voor bestaande modellen die zij heeft gecombineerd tot een helder en praktisch instrument: socratisch coachen.

Zij combineert met name de RET (omgaan met eigen ideeën en emoties), de roos van Leary (beïnvloeden van interactiepatronen) en Situationeel Leidinggeven (afstemmen van de communicatie op het niveau van de ander). Dat is slim, want deze modellen zijn beproefd en bij de meeste professionals ook wel min of meer bekend. Dat bevordert de mogelijkheden tot praktische toepassing.

De combinatie mondt uiteindelijk uit in een 'dagboek' (pag. 189), dat voor de gebruiker van het boek de toepassing vereenvoudigt. Een digitale versie is opvraagbaar. Wat ik sympathiek vind aan socratisch coachen in deze context is dat het de nadruk legt op het bevorderen van de samenwerking. In de taakgerichte cultuur van veel organisaties wint taakgerichtheid vaak van mensgerichtheid.

Dat dit boek de manager vooral helpt om vastgelopen interactie van 'tegen' naar 'samen' te bewegen is een keuze die ik verstandig vind. Want met wat meer aandacht voor de werkelijke zorgen van mensen binnen bedrijven wordt een stap gezet naar synergie. En dat lijkt mij geen overbodige luxe als ik kijk naar de harde werelden waar ik als trainer vaak in terecht kom.

Over Bert van Dijk

Bert van Dijk MHD is meestertrainer en schrijver, gespecialiseerd in interactiekunde (de Roos van Leary).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden