Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Socratisch coachen voor leidinggevenden en HRM

Als u concrete invulling wil geven aan coachend leidinggeven, dan is het boek 'Socratisch coachen voor leidinggevenden en HRM' van Hilde Veraart-Maas geknipt voor u. Ze heeft in dit boek al haar kennis en ervaring gestopt. Het zit boordevol praktische informatie en tools. Het is daardoor wel wat zoeken naar de vertaalslag voor uw eigen situatie. Zelf had ik moeite om de rode draad te blijven vasthouden. Het is een van de weinige boeken die een lans breekt voor meer samenwerking tussen HRM en management om succesvol te zijn.

Marianne Eussen | 10 oktober 2012 | 2-3 minuten leestijd

De hectiek van alledag is voor Hilde Veraart-Maas het vertrekpunt in haar boek 'Socratisch coachen voor leidinggevenden en HRM'. Naar mijn mening maakt ze het werk van de manager en de slangenkuil waarin hij of zij moet opereren wel zwaarder dan nodig. Het is goed om de uitdaging van een manager niet te bagatelliseren en oplossingen te presenteren alsof het geen moeite kost. Het is nu bijna een aansporing om het boek weer weg te leggen onder de verzuchting 'er is toch niks aan te doen' of 'wat is het toch complex'.

Zelf raakte ik tijdens het lezen af en toe de rode draad in het verhaal kwijt. Maar zet door en worstel u door de eerste 60 bladzijden met nuanceringen en beschrijving van uw werkveld heen. Als beloning verrast de auteur u namelijk met eenvoudige theorieën en voorbeelden om impasses te doorbreken. Consequent gebruik van de logische niveaus van Bateson, de 3D-theorie van Reddin, de Roos van Leary en voorbeeldvragen voor socratisch coachen laten zien hoe u het verschil kunt maken.

Anders dan het boek 'Wat moet ik toch met Gerard' zoekt Veraart-Maas het niet in de typeringen van medewerkers. Ze neemt de huidige en de gewenste situatie als uitgangspunt om het gesprek met medewerkers aan te gaan. Sterk punt van het socratisch coachen is om de medewerker daarbij aan zet te laten. Coachen met de handen op de rug, noemt ze dat.

Dit boek is bedoeld voor managers en HRM'ers van alle niveaus. Gelet op de diepgang en de voorbeelden in het boek acht ik het vooral geschikt voor beginnend managers of mensen die geen kennis hebben van coachend leidinggeven. De auteur gaat in op - socratisch coachen; - de eigen rol van de manager; - coachen en emotie; - coachend leiderschap; - coachen zonder bevoegdheden.

Naar eigen zeggen is dit haar laatste boek, maar ik heb het idee dat Veraart-Maas nog veel meer te vertellen heeft. De theorie en de praktische technieken uit 'Socratisch coachen' stellen u in staat het gesprek met uw medewerkers te voeren en meer helderheid te krijgen over wederzijdse verwachtingen.

Het past helemaal in de trend om de werkvloer meer zeggenschap te laten hebben over de manier waarop werk wordt uitgevoerd en de managers de kaders te laten stellen.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden