Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Begin bij jezelf - 'Aanbevolen'

Al voordat Begin bij jezelf op de markt kwam, vroeg Bert mij of ik zijn nieuwste boek wilde recenseren. Het typeert Bert dat niet zo maar ‘een stukkie tekst’ gewenst was, maar een eerlijk en gedegen oordeel. Aanwijzingen van zijn uitgever werden aangereikt. Voor een fijn mens en een waardig Beethoven vertolker .

Wessel Louis | 15 januari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Als communicatietrainer en docent werk ik met de DISC gedragsanalyse van Jung en Marston en de Roos van Leary. Het zijn deze inzichten (wat is mijn preferente gedrag in communicatie en welk gedrag laat ik onder omstandigheden het meeste zien) die ik nog meer met elkaar kan verbinden na het lezen van dit boek. 

Naast ego (ik) en eco (wij) gedrag geeft Bert in dit boek ook uitzicht op een hoger echelon in communicatie. Hij noemt dit het ‘kristallen denkframe’. Awareness, het zijn. Voorbij ons denken en doen in een soort van metapositie vanuit je eigen kracht onbegrensde mogelijkheden zien. Daarom is ‘Begin bij jezelf’ relevant voor iedere lezer die in de dagelijkse communicatie zelf in actie wil blijven (stappen zetten in de denkframes van Bert en zelf keuzes maken) in plaats van door anderen in reactie te geraken.

Begin bij jezelf. Een uitdagende titel. In deze persoonlijk geschreven bestseller - want dat wordt het zeker - neemt Bert je mee in zijn ontwikkeling als mens en meester in de interactiekunde. Hij maakt je deelgenoot in zijn zelfonderzoek naar waar ons gedrag vandaan komt. Zeer herkenbaar is het hoofdstuk over wat hij noemt ‘het rode denkframe’. Hij beschrijft dit fenomeen als ‘een negatief moeras’ en ook ‘de ingesleten groeven van een langspeelplaat’. Herkenbaar omdat wij er allemaal mee te maken hebben. Wij nemen waar en interpreteren verkeerde beelden. Je handelt vanuit je ik situatie en de wereld is vaak je vijand. Het rode denkframe regeert en handelt onbewust. Het gevaarlijke is, dat dit denkframe een zekere comfortzone in zich heeft. Het veranderen gaat niet altijd makkelijk en levert weerstand op. Bert neemt de lezer mee in zijn persoonlijk leiderschap en hoe dit in de loop der jaren is gegroeid. Hij maakt op een duidelijke manier inzichtelijk hoe dit proces verloopt en hoe keuzes gemaakt kunnen worden. Er volgt een heldere beschrijving met veel dagelijkse, herkenbare situaties langs zijn andere denkframes. Deze keuzes, opties brengen ons via het blauwe, groene, regenboog uiteindelijk in een kristallen denkframe. In dit laatste stadium, voorbij ons denken en doen, speelt ons ego geen dominante rol meer. De laatste keuze en stap stelt je in staat niet langer vanuit macht, maar vanuit persoonlijke kracht te handelen. 

Begin bij jezelf is een vlotgeschreven boek voor iedereen die stappen wil zetten in de persoonlijke communicatie en de interactie met de ander effectiever maken. Ik beveel deze titel zeker aan bij trainers in interactieve communicatie. Ikzelf kan met de vele uitgewerkte voorbeelden mijn deelnemers aan trainingen uitstekend bedienen. Ook in relatie met andere tools dan Leary kan met Begin bij jezelf effectiever worden gecommuniceerd.

Bert van Dijk heeft niet alleen een uitdagende titel bedacht, werken aan je eigen communicatie en misschien wel een prettiger wereld begint ook daadwerkelijk bij jezelf!

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden