Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ruzie met liefde - 'Een heerlijk boek'

Marije Snippe heeft een praktische handreiking opgesteld om, in eerste instantie bedoeld om thuis (maar zeker ook geschikt voor op je werk!), beter ruzie te leren maken. Snippe put hiervoor uit ervaringen uit haar praktijk voor systemische therapie.

Christel Deckers | 22 juli 2021 | 2-3 minuten leestijd

Snippe heeft een handig ezelsbruggetje om beter ruzie te maken opgesteld: H.O.H. waarbij de letters staan voor: Herkennen (dat je op scherp staat); Onderbreken van het gesprek/de ruzie (time out nemen) en ten slotte de H van herstellen, zodat je weer met elkaar in verbinding komt en weer ‘on speaking terms' komt.

Onder beter ruzie maken verstaat Marije dat je ruzie omzet in een of meerdere goede gesprekken over je wensen, verlangens en behoeften, zonder dat je de ander of jezelf en jullie en relatie schade toebrengt. In een goede relatie staan drie kernbegrippen centraal aldus de auteur; te weten veiligheid, verbondenheid en je geliefd/gewaardeerd voelen.

Klinkt simpel nietwaar?

Maar wat gebeurt er tijdens een ruzie met jou en je partner? Dan lukt het de meeste mensen, inclusief mijzelf, niet om een ruzie om te zetten in een goed gesprek over verlangens en verwachtingen. Nee in de praktijk gaat het toch vaak anders: je vindt iets van de ander of wat hij/zij had moeten doen of laten; je voelt je niet gehoord en herhaalt je boodschap of boosheid net zo vaak tot de ander doet/zegt wat jij graag wil horen. Maar is daarmee het probleem uit de wereld? Voelen beide partijen zich voldoende gehoord? Is er daadwerkelijk iets opgelost en uitgepraat? Kunnen beide partijen weer door met elkaar? Helaas is dat toch niet altijd het geval.

Goed ruziemaken vereist vaardigheden en inzicht in je eigen patronen. Veel mensen zien die patronen uberhaupt niet allemaal, en als je boos bent zie je ze nog minden goed.

Een van de hulpmiddelen die Marije ons aanreikt is de stressmeter. In haar boek heeft ze een ingevulde stressmeter opgenomen en een lege, door jezelf en je partner in te vullen. Hoe sta je ervoor en herken je dat op tijd bij jezelf (de 1e H van herkennen)? Sta je in het rood, oranje of groen? Oranje of rood laat zien dat je toe bent aan een onderbreking! Je stapt uit de ruzie en neemt een time out. En na een bepaalde, van tevoren afgesproken tijdsperiode, kom je terug en ga je opnieuw met elkaar in gesprek (de 2e H van Herstellen).

De stressmeter is een van de handige hulpmiddelen die Marije in haar boek heeft opgenomen. Daarnaast voorziet ze ons ook nog van talrijke tips en oefeningen. Dit alles met als doel om ruzies om te zetten in gesprekken over wensen en behoeften.

Goed ruzie maken dat zouden meer mensen moeten doen, zowel thuis als op het werk. Ik kan je verzekeren dat het ook daadwerkelijk de lucht klaart als je het goed aanpakt!

Ruzie met liefde is kortom een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie, waar je echt de tijd hebt voor elkaar en wellicht voor een gesprek dat meestal niet gevoerd wordt .....

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden