Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strip als veranderkundig medium

Het plezier van een boek zit voor een recensent in de verrassing. Veel boeken brengen wat ze voorspellen. Fijn, maar met The Five Dysfunctions of a Team (Manga Edition) verrast succesauteur Patrick Lencioni en manga-tekenaar Kensuke Okabayashi menig lezer van leiderschapsboeken. De Vijf Frustraties van Teamwerk is al een succesvol boek en kan door deze moderne versie een breder en nieuw publiek aanboren.

Bertrand Weegenaar | 25 november 2008 | 2-3 minuten leestijd

Patrick Lencioni is auteur van bedrijfsromans. De 3 symptomen van een rotbaan is het meest recent in het Nederlands vertaald. The Three Big Questions for a Frantic Family (Jossey Bass 2008) is zijn meest recente boek. Manga is een zeer populaire Japanse stripstijl die zich kenmerkt door strakke figuren en humor.

De opbouw van alle boeken is vergelijkbaar: er is een bedrijf waar een (meestal) nieuwe manager aan de slag gaat en geconfronteerd wordt met een probleem. In De Vijf Frustraties van Teamwork zoals de Nederlandse vertaling luidt, wordt een vrouwelijke manager, Catherine, aangesteld in het hightech bedrijf DecisionTech. Na een observatieperiode concludeert zij dat veel problemen in het bedrijf terug te voeren zijn op één oorzaak: wantrouwen tussen de leden van het managementteam. In een aantal offsite sessies waarin het opbouwen van vertrouwen, en respect de basis vormen, wordt Lencioni’s teamtheorie uit de doeken gedaan. De vijf disfuncties, gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken, worden stapsgewijs uit de doeken gedaan. Bij een succesvol team vormt het geheel meer dan de som van de delen. Dit gaat uiteraard met pijn (en ontslagen) gepaard, maar het team (en uiteindelijk het bedrijf) komt er sterker uit.

De theorie achter het boek is inmiddels de basis voor een uitvoerig trainingspakket (Fieldbook, Videopresentatie, enzovoort) dat The Table Group (het bedrijf van Lencioni) hanteert om slecht functionerende managementteams bij toporganisaties succesvol te krijgen. Lencioni toont in de strip, nog meer dan in het boek, de persoonlijke keuzes die mensen moeten maken.

De 'manga uitvoering' is absoluut een aanvulling, zelfs voor mensen die het boek al gelezen hebben. Eén tekening heeft meer kracht dan vele pagina’s woorden. Een strip (in dit geval een manga) biedt de mogelijkheid dit soort verhalen veel effectiever te verbeelden dan slechts geschreven woord. Eén persoonlijk punt van kritiek: de tekenstijl van dit boek vond ik minder dan dat van De avonturen van Johnny Bunko (Tekenaar Rob ten Pas, auteur Daniel Pink). Kensuke Okabayashi is wel degelijk een gerenomeerd Manga-artiest met naast veel stripwerk ook het boek Manga for Dummies op zijn conto. Maar net zoals schrijfstijlen zijn ook tekenstijlen smaakgebonden. Gelukkig maar.

Uit Lencioni’s oeuvre zou ik snel de manga willen zien van Death by Meeting. Ik heb zelf veel baat gehad bij de verschillende doelen en functies van vergadermomenten en -stijlen. Het leent zich ook meer voor de humoristische kant van manga. Dat onderdeel van de mangacultuur blijft wat onderbelicht in dit boek. Er mogen dus best meer managementboeken 'ver-manga-d' worden. De prooi van Jeroen Smit leent zich daar goed voor? The Five Dysfunctions of a Team (Manga Edition) laat in elk geval zien dat een succesvol boek versterkt kan worden door een manga-versie. Ik verwacht dat deze vorm ook een nieuwe doelgroep kan aantrekken. En dat is ook winst.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden