Hoe? Door de samenwerking tussen collega’s te verbeteren en de intrinsieke motivatie te verhogen. Een praktisch boek waar menig manager zijn voordeel mee kan doen.
Inderdaad, modellen zijn niet voorbehouden aan business-scholen. Waarom modellen niet op de werkplek inzetten? Maar ja, hoe doe je dat dan en waar te beginnen? Daar geeft dit boek antwoord op.
Het boek is zowel geschikt voor beginners als gevorderde Scrum gebruikers maar de auteur verwacht wel dat de lezer ‘The Scrum Guide’ gelezen heeft (die gratis online beschikbaar is). Waar de Scrum Guide tekort schiet, wil het Scrum-modellenboek mensen verder op weg helpen.
Het boek hoef je niet door te werken of te lezen van begin tot eind. Je kunt een willekeurige werkvorm eruit pikken die je aanspreekt. Elk model kent een visualisering en een uitleg in vier of bladzijden. De uitleg verloopt langs duidelijke begrippen, zoals: Waarvoor gebruik ik dit model? / Uitleg bij het model / Hoe pas je het model toe? Tevens vindt de lezer op het eind van elk modelbeschrijving tips voor verder lezen.
Ik herken enkele bekende modellen maar het merendeel is voor mij onbekend. Eerst maar eens ingezoomd op een bekend model. De Belbin-rollen. Bij het doel staat te lezen: “De teamrollen van Belbin geven inzicht in verschillende tussen teamleden. Door inzicht te krijgen in elkaars persoonlijkheden kan het team de prestatie verbeteren”. Met die omschrijving zou Belbin niet blij zijn geweest, want hij heeft in zijn gehele werk altijd betoogd dat zijn rollen juist geen persoonlijkheidskenmerken zijn en daarom veel flexibeler zijn. Anders gezegd: iemand kan in team A een volkomen andere Belbin rol aannemen dan in team B. Enfin, misschien moet deze doelstelling wat aangepast worden. Maar wat biedt dit model de gebruiker op de werkplek? Vanzelfsprekend een korte uitleg van de rollen en de opmerking dat er geen foute of goede rollen zijn en dat het afhankelijk is van wat binnen het team passend is. De toepassing van het model wordt aangemoedigd door de opmerking zelf online te gaan zoeken naar een geschikte Belbin-test en die dan te bespreken met de Scrumteamleden. Het had me hier wenselijk geleken om de mensen in de praktijk die zoektocht naar een geschikte test te besparen. Verder is het mijn zorg bij dit soort instrumenten dat ze vooral instrumenteel toegepast gaan worden. Een goede intro bij voorbeeld op YouTube over de essentie van de Belbinrollen zou daarom niet verkeerd zijn.
De uitwerking van het Flow model van de psycholoog Csikszentmihalyi vind ik daarentegen duidelijk beter. Samen als team post-it Stickers plakken op in het Flow model dat uitersten kent van verveling tot en met angst, ontspanning tot en met flow. Modellen helpen dan om zaken bespreekbaar te maken.
Al met al is Het Scrum Modellenboek een heel fris en luchtig boek, niet te diepgaand wat ook zeker niet hoeft op de werkplek, de manager is immers geen docent en met voldoende visuele ondersteuning. Zeker een aanrader voor managers die Scrum verder vorm willen geven binnen hun eigen context.
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.