Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Weer aan de slag

Voluit heet het boek dat ik ga bespreken Weer aan de slag - Anders omgaan met langdurige aanwezigheid. Het boek is geschreven door Elke van Hoof.

Sippy van Akker | 17 september 2018 | 3-4 minuten leestijd

Zij is klinisch psycholoog en werkt als professor aan de Vrije Universiteit Brussel en ze doet onderzoek naar stress, welzijn en werkhervatting. Het boek is duidelijk gericht op een Vlaams publiek en niet op Nederlandse werkenden. Sommige hoofdstukken over de regelgeving in België kan je zo overslaan als Nederlander. Pas in de tweede helft wordt het boek weer iets relevanter. Kortom: misschien best een goed boek, maar niet voor Nederlandse werkgevers en werknemers.

Er is veel aandacht voor Vlaamse wet- en regelgeving in het boek, maar die is voor Nederlanders niet relevant en zelfs een beetje gek en exotisch met terminologie als 'bedienden' en de adviserend geneesheer. Ik kan me voorstellen dat deze hoofdstukken erg nuttig en inzichtelijk zijn voor onze Vlaamse zuiderburen. Ik kan dat niet zo goed beoordelen. Ik ben niet bekend met de Vlaamse regelgeving en hij is voor mij ook niet relevant om kennis van te nemen. Wellicht moet een Vlaamse recensent hier nog eens zijn of haar licht over laten schijnen. Duidelijk is in ieder geval dat de Vlaamse wetgeving erg anders is dan onze Wet Verbetering Poortwachter en de daarbij betrokken instanties en hun vertegenwoordigers.

Het tweede deel van het boek is relevanter voor Nederlandse werknemers. Er staan oefeningen in om te reflecteren op en inzicht te krijgen in de eigen loopbaan. Ik vind de oefeningen wel logisch, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je inderdaad met chronische stressklachten bent uitgevallen het behoorlijk lastig is om op eigen houtje deze oefeningen te doen. Er worden veel relevante vragen gesteld, met weinig toelichting en zeker wanneer je jezelf over de kop hebt gewerkt, kom je daar misschien niet uit. Ik kan me voorstellen dat begeleiding van een loopbaancoach dan heel nuttig zou kunnen zijn.

Ook verderop in het boek waar het officieel niet meer over 'administratie' gaat, oftewel wet- en regelgeving zit nog steeds de Vlaams (of Belgische) regelgeving en wellicht ook cultuur door het boek heen gevlochten op verschillende plekken. Ook hier: vermoedelijk nuttig voor Vlaamse lezers, maar totaal irrelevant voor Nederlandse lezers die langere tijd ziek zijn.

Ten slotte is er een hoofdstuk gericht aan leidinggevenden en waar zij rekening mee moeten houden wanneer een werknemer lang verzuimt. Het gaat over het team, het bieden van steun en het zorgen voor randvoorwaarden waarbinnen mensen prettig en gezond kunnen werken. Ook het goede voorbeeld laten zien in zaken als werk-privé balans en op tijd vakantie nemen horen hier volgens Van Hoof terecht bij. Zelf kwam ik ook ooit in eigen onderzoek ook tot de conclusie dat de direct leidinggevende een erg belangrijke rol speelt bij de duurzame inzetbaarheid van zijn medewerkers.

Eindconclusie? Dit boek is voor Vlamingen en als je echt wilt weten of het voor hen adequaat is zou dit door een Vlaamse professional moeten worden gerecenseerd. De helft van het boek is ook relevant voor niet-Vlamingen, maar het lijkt mij zonde om dan als Nederlander dit boek te kopen. Er zijn ook boeken voor handen die geschikter zijn voor een Nederlands publiek. Verder kan ik kort zijn. Het boek is helder geschreven, met soms wat Vlaamse begrippen en woordkeuzes en het boek is mooi, helder en rustig vormgegeven in zwart en blauw, met voorbeelden, lijstjes, tabellen en oefeningen.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden