Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ik kies voor mijn talent - toolbox - 'Meer inzicht in je talenten'

Bij het uitpakken van de Ik kies voor mijn talent – toolbox vind je een boekje en drie stapels kaarten. Het boekje is opgedeeld in twee delen: theorie en praktijk.

Nienke van der Boom | 26 maart 2018 | 1-2 minuten leestijd

Het talent van de schrijvers Luk Dewulf en Peter Beschuyt is, om in korte overzichtelijke alinea’s, de theorie rondom talent helder te verwoorden. Onder andere hoe je je talenten ontdekt, hoe je talent onderscheidt van competenties, in welke context je talent tot zijn recht komt en hoe je hier op kan sturen vanuit je rol als leidinggevende of docent. Het is leuk dat in de toolbox ook aandacht wordt besteed aan het feit dat je voor sommige dingen echt geen talent hebt en hoe je daar mee om kunt gaan.

In het tweede deel van het boek worden verschillende werkvormen besproken. De werkvormen zijn inspirerend, soms vernieuwend en soms voortbordurend op bekende coachingstechnieken.

De werkvormen uit het boek krijgen ondersteuning van de drie stapels kaarten: 39 kaarten die een talent beschrijven, 39 kaarten die de (hefboom)vaardigheden beschrijven die je kunt ontwikkelen om je talent tot zijn recht te laten komen en 39 kaarten waarin je inzicht krijgt in welke context je talent het best tot zijn recht komt. Elke stapel bevat een 40ste, onbeschreven kaart die je de ruimte geeft om zelf invulling te geven aan een, nog niet genoemd, talent.

Op de kaarten staat niet alleen het talent, de hefboomvaardigheden en de context waarin het talent tot zijn recht komt, maar ook een uitgebreide omschrijving. Dat alles al benoemd is, kan fijn zijn. Je kunt je ook afvragen of het zelf benoemen en beschrijven van je talent er niet juist voor zorgt dat de materie ‘eigen’ wordt.

De namen van de talenten zijn soms wat vergezocht, waardoor ze minder beklijven. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een ‘ja-zegger’, een ‘groeimotor’ en ’een uitblinker als ik dat wil’.

De theorie en de werkvormen uit de Ik kies voor mijn talent - Talenten toolbox helpen je zeker om meer inzicht te krijgen in je eigen talenten en in de context waarin deze tot hun recht komen. De werkvormen zijn een goede onderlegger voor een gesprek met je coachee, je leerling of de mensen uit je team.

Over Nienke van der Boom

Nienke van der Boom is loopbaancoach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden