‘Het idee achter de filosofie is dat scherven niet weggegooid moeten worden en barsten niet gecamoufleerd moeten worden, omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van de geschiedenis van het object. Dankzij de kintsugitechniek wordt het object als het ware in ere hersteld en verzoent het zich met zijn verleden.’
Spanning
Veel mensen zijn bang om in het openbaar te spreken en vaak ligt aan deze angst een vorm van perfectionisme ten grondslag. En dat is zonde volgens Elke Van Parys, omdat juist de kleine oneffenheden, de rafeltjes en de kieren een presentatie authentiek maken en een eigen karakter geven. Perfectionisme leidt tot spanning en spanning is wie je zou willen zijn. Ontspanning is wie je bent. Je mag de rafeltjes en kieren best met goudlak zichtbaar maken. Het publiek identificeert zich immers makkelijker met imperfectie.
performance, storytelling, creativiteit en structuur
Maar met deze grondhouding ben je er natuurlijk nog niet. Je moet wel iets te vertellen hebben en daarover gaat het grootste deel van het boek. Hoe doe je dat: een authentiek verhaal vertellen? Van Parys helpt de spreker een eind op weg met tips en trucs en schema's voor en vragen over de vier steunpilaren van de presentatie: performance, storytelling, creativiteit en structuur. Ze laat zich inspireren door experts, maar ook door songs en artiesten: ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in’ (Leonard Cohen). Dat soort eyeopeners.
Fuchsiaroze jasje
In het boek verwijst Elke Van Parys met enige regelmaat naar TED Talks die er voor haar verhaal toe doen. Het bekijken ervan, wat eenvoudig gaat via haar site Powerful Talks & Thoughts, is echt meer dan de moeite waard. Susan Cain (The power of introverts) die met een tas vol boeken op komt lopen: ‘I was nine years old when I went to summer camp and my mother packed me a bag full of books’. Scheurtje met goudlak. Of, nog groter scheurtje met goudlak, Marie Lacey: Why I am boobless after breast implant illness. Je moet het maar durven (en bedenken!) om zo’n talk te houden in een weinig verhullend fuchsiaroze jasje.
Authentiek
Ik vind De perfecte presentatie een ongelooflijk sympathiek boek. Vanwege de nadruk op authentiek en persoonlijk durven zijn. Vanwege de aanstekelijke stijl. Vanwege de voorbeeldige opmaak: één steunkleur en één thema (een verkreukeld A4'tje dat zelfs terugkeert in de bullet points). En vooral vanwege de geste om opbrengsten van dit boek ten goede te laten komen van het kankeronderzoek van Prof. Dr. Bart Neyns van het UZ Brussel en zo de laatste wens van haar collega en inspiratiebron Hayke Petrus in vervulling te laten gaan.
Over Bert Thiel
Bert Thiel (1961) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij gaf ruim dertig jaar les in het voortgezet onderwijs. Nu leest, dicht en schrijft hij.