Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kunst van gedrag ontwerpen - ‘Bijzonder rijk en toegankelijk’

De gedragswetenschap kan rekenen op een warme belangstelling. Dat is logisch, want echte verandering zien we pas als er ook sprake is van ander gedrag. Vaak beperkt het gesprek hierover zich tot de vraag of we ook iets met nudging kunnen, terwijl dat slechts een van de vele interventies uit de gedragswetenschap is. Ondeskundig gebruik leidt eerder tot ongelukken dan tot succes. Gedegen kennis over dit onderwerp is dus nodig en daarin voorziet ‘De kunst van gedrag ontwerpen’.

Nico Jong | 28 november 2022 | 1-2 minuten leestijd

De afgelopen periode is heel veel gedragskennis beschikbaar gekomen, maar die is niet voor iedereen even toegankelijk en toepasbaar. Astrid Groenewegen heeft zich erop toegelegd om de kennis over menselijk gedrag en de psychologie van besluitvorming op een bruikbare manier te ontsluiten voor praktijkmensen. Ze heeft daarvoor de Behavioural Design Method ontwikkeld die schematisch is afgedrukt op de binnenflap van De kunst van gedrag ontwerpen. Kort samengevat komt het erop neer dat het essentieel is om te begrijpen wat mensen wel of niet beweegt. Daarvoor is inzicht nodig in de psychologie van de menselijke besluitvorming en in de krachten die het gedrag van mensen bepalen. Daarnaast is het vermogen nodig om deze inzichten om te zetten in ideeën en strategieën die gewenst gedrag helpen vormen. Het gebruiken van haar methode helpt keuzes beïnvloeden en gedrag te sturen.

Masterclass

De Behavioural Design Method oogt in eerste instantie eenvoudig en toegankelijk. Het gaat om Insight, waarom vindt gedrag wel of niet plaats? Intervention, wat moeten we maken om gewenst gedrag te ontwerpen? Impact, hoe zorgen we dat het gewenste gedrag plaatsvindt? En Implement, hoe waarborgen we schaalbaarheid en ethiek in onze gedragsinterventies? Iedere stap bevat enkele bouwstenen, waardoor de methode naast vier stappen uit negen bouwstenen bestaat. Iedere bouwsteen wordt uitgewerkt aan de hand van theorie, modellen en illustraties, ondersteund door online-instrumenten en video’s. De auteur heeft 300 pagina’s nodig om haar complete methode toe te lichten. Ze noemt haar boek naast een toolkit dan ook een masterclass.

Omvangrijk

De kunst van gedrag ontwerpen is een bijzonder rijk en toegankelijk boek over gedragsbeïnvloeding. De materie is omvangrijk, dus koester niet de illusie even snel een gedragsinterventie in elkaar te zetten. Menselijk gedrag is complex en dat geldt ook voor de beïnvloeding ervan. Wie ermee aan de slag wil, doet er goed aan dit aanbevelenswaardige boek te lezen, maar ook om een training bij de auteur te volgen, om ongelukken te voorkomen.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden