Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Boerenwijsheden - Managementkookboek

Wat

Jan Jacob Bos | 14 januari 2015

krijg je als je passie combineert met gezond boerenverstand? Jonnie en Thérèse Boer hebben deze ingrediënten gebruikt om een ‘high performance organisatie’ op te bouwen waar na 25 jaar juist weer een nieuw hoofdstuk gaat beginnen: De Librije in Zwolle. Hun verhaal is nu opgetekend in ‘Boerenwijsheden’ zodat je daar in jouw organisatie van kunt leren. Ook als je geen restaurant runt. ‘Boerenwijshede’n bevat veel meer dan het succesverhaal van een goedlopend bedrijf. Hoewel er ook aandacht is voor de fouten die er gemaakt zijn, bedoel ik dat er ook veel aandacht is voor de vertaling naar andere organisaties. Het is de auteurs goed gelukt om leiderschap te vangen in zeven smaken. Opvallend is dat er zeven entiteiten nodig lijken te zijn om leiderschap in kaart te brengen. Bij mij kwam namelijk snel de associatie op met ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. De smaken die ze toegevoegd hebben aan het standaardpalet geven een nieuwe dimensie aan smaak. Als je leest over de ‘smaak’ 3D, begrijp je dat dit een essentieel onderdeel is voor de totale beleving van een avondje uit bij de Librije. Daarbij zorgen gastvrijheid, ambiance en bijvoorbeeld de bereiding aan tafel voor een ultieme smaakbeleving. Het boek gaat echter verder dan een vertaling van de praktijk van 25 jaar Librije naar zeven leiderschapskwaliteiten. De praktijkvoorbeelden zijn in overvloed aanwezig, er is echter ook voldoende aandacht voor de theorie. Verder worden de verhalen ondersteund met feiten en staan er bovendien ook nog heerlijke recepten in. Kortom, smakelijke praktijkverhalen met goede onderbouwing vanuit de theorie en degelijke vertaling naar de essentie zodat je zelf aan de slag kunt maken dit boek zeer waardevol. Toch is er nog een extra punt waarmee dit boek zich onderscheidt: als je iets wilt veranderen, dan moet je iets gaan dóen! Je kunt nog zo veel lezen over ‘high performance organisaties’, als je niks doet, verandert er niks in je organisatie. Wat is nou mooier dan de zeven leiderschapskwaliteiten in je eigen organisatie te verankeren aan de hand van bijvoorbeeld zeven kookworkshops waarin de bijbehorende smaken centraal staan? Dit kan natuurlijk in Librije’s Atelier, maar je kunt het ook zelf organiseren aan de hand van de recepten in het boek. De recepten zijn inderdaad niet makkelijk, maar wie heeft er gezegd dat het opzetten van een ‘high performance organisatie’ makkelijk is? ‘Boerenwijsheden’ is voor iedereen die serieus aan de slag wil om de eigen organisatie tot een high performance organisatie (HPO) te maken, of als je daar al bent, op zoek te gaan naar verbeteringen. Een HPO is namelijk altijd op zoek naar perfectie. Zelf ben ik een enthousiaste hobbykok, en waren de recepten een mooie verdieping op de theorie en de voorbeelden. Moet je dan uitmuntend kunnen koken om dit boek te lezen? Zeker niet. Maar als je van lekker eten houdt (en wie doet dat nou niet?), spreken de voorbeelden wel meer aan. Toch denk ik dat ook mensen die alleen eten omdat het nodig is, enthousiast zullen raken over de zeven smaken van leiderschap. Tot slot nog een oud Chinees gezegde dat de nuchterheid en de werkwijze van Jonnie en Thérèse mooi typeert: ‘Niet het gekwaak, maar het vliegen van de wilde eend, doet een kudde eenden vliegen en volgen.’

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Tjeerd den Boer, Niels van Rees
Leiderschap met Smaak

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden