Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Heeft iemand de overhead gezien?

Als een echte liefhebber en voorstander van overhead, is 'Heeft iemand de overhead gezien?' een boek naar mijn hart. De proloog is een toekomstflits waarbij Mark Huijben en Arno Geurtsen in verhaalvorm schetsen hoe de toekomst eruit ziet zonder overhead. Plotsklaps is op kantoor iedereen van de overhead weg en op het briefje dat zij hebben achtergelaten staat: 'we zijn weg. Met vriendelijke groeten, de overhead.' De tekst eronder laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ze waren het zat, al dat gedoe over hun omvang en nut.

Annelies Bakelaar | 22 oktober 2008 | 1-2 minuten leestijd

De belangrijke boodschap van 'Heeft iemand de overhead gezien?' is: spreken met de overhead en niet over de overhead. Mark Huijben en Arno Geurtsen bieden u een rationele manier van kijken en brengen door objectieve meting het gebrek aan ratio achter de overhead in beeld.

De auteurs, werkzaam bij adviesbureau Berenschot, geven aan dat er in hun optiek vier voorwaarden zijn om de overhead van een organisatie op een succesvolle wijze te kunnen sturen: 1. een heldere definitie waaruit blijkt welke activiteiten tot de overhead behoren en welke niet; 2. zicht op de absolute en relatieve omvang van de overhead; 3. duidelijke verwachtingen ten aanzien van overheadfuncties; 4. een norm voor de omvang van de overhead.

Aan de hand van een case (onder andere bij een welzijnsorganisatie) wordt u als lezer meegenomen langs deze vier voorwaarden. De auteurs baseren zich voor praktijkinformatie op een zevenjarig onderzoeks- en adviesprogramma waaraan in totaal 1048 organisaties deelnamen.

De aanpak die Huijben en Geurtsen in samenwerking met de deelnemende organisaties ontwikkelden, wordt geïllustreerd via 'de overhead X-ray'. Dit is niets meer en niets minder dan een doorlichting van de organisatie op het thema overhead. Binnen organisaties is er veel spraakverwarring over het fenomeen overhead. Wat is het precies? Wat behoort er wel en niet toe? Hoe meet je het? Allereerst wordt beschreven hoe u als het ware een foto kunt maken van de eigen overhead en worden de overige ongrijpbare kenmerken grijpbaar gemaakt. Hierna volgen de stappen 'benchmarken van de omvang', 'het normeren van de omvang' en als laatste het nemen van concrete maatregelen.

Per hierboven genoemde voorwaarde wordt u aan de hand genomen en nemen de auteurs alle vooroordelen weg omtrent bijvoorbeeld de lastige meetbaarheid van overhead. Juist de enorme hoeveelheid praktijkvoorbeelden maakt dit boek interessant voor een ieder die de 'overhead-aap' op zijn of haar schouder voelt zitten. De aanpak om overhead te meten is interessant, bovendien wordt ook de hoeveelheid werk die hiermee gemoeid is zichtbaar. Gelukkig zijn er adviesbureaus, en wellicht zelfs de auteurs van dit boek, die ons in de praktijk kunnen helpen bij onze eigen overheadmeting!

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden