Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontdek wie je bent

Als je beter weet wie je bent, als je weet waar je kracht ligt en waar je hart sneller van gaat kloppen, ben je beter in staat om een aangenaam en succesvol leven te leiden. In 'Ontdek wie je bent' neemt Marcus Buckingham ons mee in de zoektocht naar onze sterke punten. Hij helpt ons bij het vinden van onze sterke punten en laat zien hoe en waarom we die kunnen verbeteren.

José Otte | 17 mei 2010 | 2-3 minuten leestijd

Marcus Buckingham studeerde in Cambridge. Daarna vertrok hij naar Amerika en deed jarenlang onderzoek naar leiderschap, management en werkplekorganisatie. In 'Ontdek wie je bent' neemt hij ons mee in de wereld van het sterkten-denken. Deze manier van denken komt uit de hoek van positieve psychologie en de sociale wetenschappen.

Marcus Buckingham wordt gezien als een schrijver die op een gezonde positieve manier mensen aanzet om te gaan denken en leven vanuit hun sterke punten. Aan de hand van drie waarheden laat Buckingham ons zien waarom het goed is om vanuit sterke punten te leren en te leven en werken. Deze drie waarheden zijn: als je groeit, word je steeds meer wie je eigenlijk bent; je groeit het meest op de gebieden waarin je het sterkst bent en: een goede teamspeler biedt zijn sterke punten het merendeel van de tijd vrijwillig aan zijn team aan en werkt doelbewust samen met mensen die andere sterke punten hebben.

De auteur neemt ons mee op een onderzoekingstocht waarin hij ons lijstjes laat maken, net zo lang tot we weten waar we echt goed in zijn. En hij laat ons zien hoe we dit in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek naar voren kunnen laten komen. Buckingham is geen tsjakka-man, hij laat aan de hand van zijn eigen sterke punten zien waarom hij zo goed is in deze materie.

Zijn droom en zijn sterke punt is om mensen te interviewen die goed zijn in het werk dat ze doen. Het maakt hem niet uit wie je bent, als je goed bent in je werk wil hij je spreken. En op basis van deze informatie schrijft hij boeken zoals deze, waarin hij de kennis deelt die hij ontdekt heeft bij mensen die goed zijn in wat ze doen. Het klinkt allemaal heel simpel en dat is het ook. Maar in Nederland zijn we heel goed in het afschieten van succes. Als iemand goed op weg is om te laten zien hoe goed hij is, dan zijn er altijd weer mensen die met zogenaamde goede raad komen.

Buckingham laat aan het eind van het boek zien wat niet zulke goede raad is en wat je hier mee kunt doen. Op basis van voorbeelden uit de sportwereld laat hij zien hoe mensen aan hun sterke punten werken en zo steeds beter worden (Tiger Woods en David Beckham). Al met al is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het wijst de weg naar een baan die werkelijk past. Het wijst de weg naar een opleiding die werkelijk past. Het wijst de weg naar hoe een goed gesprek te voeren, bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Maar het laat ook zien hoe we zelf onze functieomschrijving kunnen herschrijven, zodat deze werkelijk past. Ik heb genoten van het boek en ga het in mijn trainingen vaak gebruiken als 'bewijs' dat het anders kan. In mijn werk en leven ga ik altijd al uit van sterkten-denken en met Marcus Buckingham nu achter me, wordt het een groot feest.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden