Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken vanuit je kern

'Weer zo'n boek over hoe je meer jezelf kunt zijn?' vroeg ik mezelf in eerste instantie af bij het lezen van de titel. Frits Evelein en Fred Korthagen hebben mij enorm positief verrast. Nee, het is niet weer zo'n boek! Sterker nog, het is eigenlijk moeilijk dit werk een boek te noemen. De bijna 80 oefeningen in 'Werken vanuit je kern' maken het niet echt gemakkelijk om zomaar op de bank te lezen. Het is een hele studie-ervaring die je met jezelf en anderen kunt ervaren. Geen makkelijke weglezer, maar een heel proces dat voor interessante gesprekken kan leiden met partner, vrienden, collega's of kennissen.

Maarten Fijnaut | 30 november 2011 | 2-3 minuten leestijd

De auteurs Frits Evelein en Fred Korthagen zijn door de wol geverfd en hebben allebei een achtergrond in opleiden. Dit is duidelijk te merken in 'Werken vanuit je kern', ze nemen echt de moeite om de lezer iets bij te brengen, met name door aantrekkelijke oefeningen voor te schotelen. Hiervoor zijn wel regelmatig materialen nodig. De benodigde foto's, kaartjes en modellen zijn eenvoudig te vinden op de bijgevoegde cd-rom achterin het boek. De oefeningen zelf worden gestructureerd uitgelegd in gekleurde tabellen waar eenvoudig en snel te vinden is wat de benodigdheden zijn om de oefening succesvol uit te voeren.

Een aantrekkelijk boek daarom voor degene die graag actief bezig is tijdens het lezen (hoewel het woord 'leren' hier meer gepast zou zijn). Het boek is bedoeld voor mensen die graag hun 'flow' (terug)vinden in werk en studie om op die manier het beste uit zichzelf kunnen halen. Voor lezers die open staan voor persoonlijke ontwikkeling en zelf aan de slag willen is het daarom een ideaal middel. Ook voor professionals die zich inzetten om anderen te ondersteunen in persoonlijke ontwikkeling biedt het boek bekende en minder bekende oefeningen om zelfinzicht te krijgen én interessante gesprekken aan te gaan met derden.

Zeker voor mij als trainer/ coach bevat het boek een schat aan interessante exercities om bijvoorbeeld reflectie op eigen gedrag te krijgen, belemmerende overtuigingen te veranderen of richting te geven aan het werk. Daarnaast kan het de relatie met de naaste omgeving behoorlijk verdiepen doordat de oefeningen uitstekend geschikt zijn om in teams of tweetallen te doen.

Het boek is opgebouwd uit een achttal hoofdstukken met thema's als loslaten, mindfulness en benutten van idealen. Door eerst kort een introductie te geven en daarna direct de diepte in te gaan met oefeningen wordt de lezer eenvoudig meegenomen in de opdrachten die inzicht verschaffen over het eigen denken, voelen en handelen. Na de oefeningen volgt regelmatig een korte uitleg, de nadruk ligt echter op het ervaren zelf.

Ieder hoofdstuk sluit af met wetenschappelijke verantwoording, hierin staan verwijzingen naar andere auteurs en naslagwerken voor meer inspiratie. Als de lezer alle oefeningen uit het boek naar behoren heeft uitgevoerd, kost het behoorlijk wat cartridges om alle materialen uit te printen. Een regelmatig loopje naar de pc en printer is ook nodig om verder te kunnen, daarnaast worden de oefeningen waardevoller door er anderen bij te betrekken. Geen aanrader dus om onderweg mee te nemen en al helemaal ongeschikt als vakantieboek.

Wanneer de oefeningen 'even' worden overgeslagen, is het vervolg direct minder begrijpelijk. De auteurs grijpen vaak terug op inzichten en ervaringen uit voorgaande oefeningen. Ook is deze kennis en ervaring voor de lezer nuttig om verder in het boek te komen. De lezer die het boek dus puur wil lezen en de opdrachten overslaat is na 5 minuten klaar, voorbereiden op een interactieve en persoonlijke ontdekkingstocht is daarom aan te raden.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden