Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschap en motivatie

Leiderschap is overal en van alle tijden. Het houdt de gemoederen bezig en zet aan tot discussie. Leiderschap is ook net als voetbal: iedereen meent er verstand van te hebben. Het thema mag zich de laatste jaren verheugen in toenemende populariteit. Zowel in Nederland als ver daarbuiten staat leiderschap stevig op de agenda. Toch is nog steeds niet duidelijk wat iemand tot een goede leider maakt. Zijn er gemeenschappelijke kenmerken? De antwoorden zijn niet eenduidig en het onderzoek ernaar zal nog wel een tijdje doorgaan.

Jaap Hollaar | 17 juli 2007

Minder vaak wordt de vraag gesteld waar leiders en managers het nu eigenlijk voor doen? Wat drijft en beweegt mensen om zich in leidinggevende rollen aan de top van organisaties te manifesteren? Ber Damen formuleert in zijn boek 'Leiderschap en motivatie' een wetenschappelijk antwoord op deze intrigerende vraag. Aan de hand van interviews met zeventig leden van raden van bestuur van vijfentwintig grote Nederlandse organisaties brengt hij beweegredenen, drijfveren en achtergronden van de Nederlandse topmanager in kaart. 'Leiderschap en motivatie' is een bewerkt proefschrift uitgegeven in boekvorm. Op een gefundeerde wijze wordt weergegeven hoe deze expeditie is verlopen. Van probleemstelling tot aanbevelingen. Het onderzoek onderscheidt twee lijnen. De ene lijn heeft betrekking op beweegredenen en drijfveren van topmanagers. De andere heeft te maken met de achtergrond van topmanagers. Het boek wordt afgesloten met interessante en herkenbare aanbevelingen. Deze hebben onder andere betrekking op het organiseren van feedback, de zorgvuldigheid van de uitspraken en de voorbeeldfunctie. Het resultaat is een boeiend, nuttig en wetenschappelijk boek. Boeiend omdat Damen voor het eerst een gefundeerde analyse biedt van de motivatie van de Nederlandse topmanager. Nuttig omdat zijn analyse leidt tot een serie aanbevelingen voor de praktijk. Niet te missen voor wie geïnteresseerd is in het thema leiderschap en alles wat daarmee samenhangt. Interessant voor wie wil weten hoe je een onderzoek opzet en vormgeeft

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden