Van tweet naar advies 'Edushock' is opgebouwd rond 20 trends die de wereld in de komende jaren op maatschappelijk, technologisch en menselijk vlak zullen veranderen.
Dirk De Boe, Bernard Lernout en Pieter Sprangers beschrijven deze veranderingen aan de hand van 20 fictieve tweets uit de toekomst. Na elke tweet volgt een verhaal uit de toekomst waarin leerkracht Ann en leerling Ben de hoofdrol spelen. Elk verhaal illustreert de trend of verandering die de auteurs voorspellen. Vervolgens schetsen ze hun eigen visie op het creatieve leren van de toekomst om deze vervolgens kort samen te vatten in een tabel.
Elk hoofdstuk wordt afgesloten met adviezen en tips voor leerkrachten, leerlingen en beleid, die je als onderwijziger inspireren tot concrete actie. Onderwijziger is geen tikfout, maar een mooie vondst van de auteurs die het woord gebruiken voor iedereen die zelf het initiatief neemt om educatie opnieuw uit te vinden. Dit kan een docent zijn, maar ook de leerling, een ouder of iemand die het beleid uiteenzet op school of in de politiek.
De tips en adviezen die worden aangereikt, verschillen in toepasbaarheid. Om te beoordelen of iets makkelijk is toe te passen of net iets meer inspanning vraagt, hebben de auteurs de tips en adviezen voorzien van zogenoemde ´breintjes´. Een advies of tip met één breintje is gemakkelijk te realiseren, maar met twee of drie breintjes wordt het al lastiger en is de samenwerking met anderen een vereiste.
Peer De Maeyer is verantwoordelijk voor de vormgeving en illustraties van ´Edushock´ en heeft een mooi staaltje werk geleverd. In eerste instantie kan het kleurgebruik wellicht afschrikken en je als lezer op het verkeerde been zetten: hoe serieus is dit boek bedoeld? Al snel wordt je als lezer doordrongen van het feit dat de veranderingen in educatie ons op de hielen zitten. Deze schreeuwende signaalkleur had niet beter gekozen kunnen worden. Ook de illustraties die hier en daar te vinden zijn versterken de inhoud en raken de kern van wat de auteurs willen vertellen. Erg mooi gedaan!
Op een enkele tweet na ben ik ervan overtuigd dat al deze veranderingen op onderwijsgebied zich sneller zullen presenteren dan dat de auteurs u voorhouden. De lezers die al werkzaam zijn in het onderwijs, zullen wellicht al hebben kennisgemaakt met de door de auteurs voorspelde wijzigingen in het opkomende breinleren en appreciative inquiry (AI).
'Edushock' is een fijn boek om te lezen. Dit komt zowel door de schrijfstijl als de layout van het boek. Ook de vele verwijzingen naar literatuur en websites vormen een mooie aanvulling. Aan het einde van het boek word je als lezer uitgedaagd om tot actie over te gaan. De auteurs leggen de volgende vragen voor: 'Wat ik ga ik nu anders aanpakken?', 'Wat ga ik met mijn collegae bespreken? ', 'Waar spreek ik mijn leerlingen / studenten op aan?' en 'Wat ga ik verder onderzoeken?'
De 'onderwijziger' in mij voelt zich aangesproken en ik popel om aan de slag te gaan met de tips en adviezen die de auteurs hebben aangereikt.
Over Amber Zwartbol
Amber Zwartbol is onderwijskundige (bij een overheidsinstantie).