Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Openbaar bestuur

Dertig jaar geleden verscheen de eerste editie van 'Openbaar bestuur'. Toch blijft er behoefte aan boek als kennismaking met de wereld van het openbaar bestuur en de bestuurskunde. Dit boek van Mark Mark Bovens, Paul 't Hart en Mark van Twist ontvouwt een visie op kernvragen, die in drie clusters worden verdeeld: - beleid en sturing; - organisatie en management; - politiek en bestuur.

Jaap Hollaar | 4 juni 2008 | 2-3 minuten leestijd

Het systematische gebruik van kernvragen ofwel invalshoeken is praktisch en leerzaam. In elk van drie delen komen dezelfde aspecten tegen een andere context aan de orde: de wisselwerking van het Openbaar Bestuur met zijn omgevingen de machts- en invloedsverhoudingen in en buiten het openbaar bestuur.

'Openbaar bestuur' is geschreven door Mark Mark Bovens, Paul 't Hart en Mark van Twist. Hoogleraren die hun sporen in dit vak reeds getrokken hebben. Een boek bedoeld voor studenten in het wetenschappelijk en hoger onderwijs. Maar ook voor bestuurders, ambtenaren en anderen die in het openbaar bestuur actief zijn.

Het boek geeft geen gedetailleerde beschrijving van alle organen van het openbaar bestuur en geen analyse van bestuurlijke ontwikkelingen. Dit zou ook snel verouderen. De wereld en daarmee de bestuurskunde veranderen namelijk razend snel. Het boek moet dan ook gezien worden in samenhang met bronnen die specifieke kaartkennis over het openbaar bestuur verschaffen, maar ook met literatuur over de grondslagen van bestuurskunde. Het is vooral een introductie van de centrale vraagstukken en thema's. Maar wat moet worden verstaan onder het openbaar bestuur? Het is een simpele vraag.

Maar het antwoord is veelomvattend, zoals blijkt in hoofdstuk 1. Hierbij moet namelijk rekening worden gehouden met een aantal problemen, zoals de variëteit aan organisaties, verscheidenheid van activiteiten, verschillende niveaus van bestuur en vage grenzen tussen politiek, bestuur en samenleving.

Dezelfde vraag kunnen we stellen voor de bestuurskunde. Wat moet worden verstaan onder de bestuurskunde? Hoofdstuk 2 gaat hierop in. Deze vraag vraagt ook om een uitgebreid antwoord. Zeer kort samengevat kan dit worden gezien als de publieke sectoren governance in brede zin, dus niet alleen de overheidsbureaucratie maar ook semioverheidsinstanties en particuliere organisaties met publieke taken.

Deel 1 gaat uitgebreid in op deze twee vragen. Deel 2 gaat in op beleid en sturing, deel 3 op organisatie en management en het laatste deel op politiek en bestuur. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een uitgebreid literatuuroverzicht voor verdere studie.

Het sterke van dit boek ligt in de duidelijke lijnen en de beschrijving van de gang van zaken in het openbaar bestuur en de bestuurskunde. Het biedt op deze wijze een verbreding én verdieping van bestuurskundige kennis. Onmisbaar voor eenieder die bij de bestuurskunde is betrokken.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Caspar van den Berg, Martijn van der Steen, Lars Tummers
Openbaar Bestuur

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden