Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Coach and Couch

Het INSEAD Global Leadership Centre (IGLC) is opgericht door Professor Manfred F.R. Kets de Vries en hij werkt daar momenteel als directeur. Het centru, heeft duizenden executives geholpen om hun effectiviteit te vergroten, zowel in hun samenwerking met collega's en cliënten, als in hun eigen professionele en persoonlijke aspiraties. 'Coach and Couch' brengt een aantal essays samen waarin we leren hoe IGLC aangekijkt tegen executive coaching. 

José Otte | 12 januari 2010 | 2-3 minuten leestijd

Er wordt binnen het IGLC veel onderzoek gedaan naar leiderschapsmodellen en er ze hebben inmiddels een scala aan eigen programma's ontwikkeld, inclusief een 360°-feedbackmodel. IGLC wil graag het belang van psychologie aangeven voor leiders en geeft met dit boek coaches handvatten om aan deze behoefte te kunnen werken.

'Coach and Couch' begint met een interessante lijst van mensen die een bijdrage leverden aan het boek. Naast Manfred F.R. Kets de Vries schrijven ook Konstatin Korotov (Assistent Professor of Leadership and Organizational Behavior bij ESMT, Elizabeth Florent-Treacy (Research Project Manager bij INSEAD), Theo Compernolle (Suez Chair on Leadership and Personal Development bij Solvay Business School. Die laatste is een expert op het gebied van individueel en corporate stressmanagement. Ten slotte is er Elisabet Engellau, die programma- directeur is bij het IGLC.

De lijst laat direct zien dat de kennis die wordt gedeeld bij INSEAD wordt gebruikt in hun eigen leiderschapsprogramma's. In de inleiding geeft Kets-deVries een korte beschrijving van de geschiedenis van leiderschap. Direct legt hij een link naar het belang van de psychologie. Daarnaast nemen de auteurs verschillende vraagstukken die langs zijn gekomen bij deelnemers van leiderschapsprogramma's bij INSEAD onder de loep. Zo wordt duidelijk gemaakt dat inzicht van een leider in zijn of haar eigen ontwikkeling van belang is bij het effectief en efficiënt uitoefenen van zijn of haar werk in de organisatie.

Omdat er in de westerse wereld niet veel behoefte bestaat om als leider bij de psychiater op de bank te gaan liggen, zijn er executive coaches in het leven geroepen. Zij helpen de executive, de leider, bij het verkrijgen van inzicht in de eigen vraagstukken. Die ontstaan natuurlijk ook bij leiders in de vroege jeugd, de opvoeding, schooltijd etc. INSEAD heeft voor psychologen met wat ervaring in het bedrijfsleven een programma dat gevolgd kan worden om zo executive coach te worden.

In een aantal hoofdstukken worden de persoonlijke verhalen van dit soort coaches gedeeld om te laten zien hoe zij 'opgroeien' tot volwaardig coaches van executives. Verder is er in het boek veel aandacht voor de verschillende programma's die er zijn bij het IGLC. Waarom er is gekozen voor het ontwikkelen van een 360° feedbackmodel, en hoe die ontwikkeling tot stand is gekomen.

Daarnaast krijgt de lezer informatie over de inhoud van dit model. Wellicht is dit gedaan om ook andere onderzoekers te laten delen in de verdieping die bij INSEAD gemaakt is. Verder wordt er veel aandacht gegeven aan familiebedrijven, en wat er komt kijken bij het coachen van leiders in dit soort organisaties.

Voor mij is dit een interessant boek, omdat ik niet eerder inzicht had in wat er binnen de programma's van INSEAD te vinden is. Voor wat betreft handvatten als leider had ik meer verwacht. Maar als coach is dit wel een inspirerend boek dat een duidelijk pad laat zien dat coaches kunnen aflopen om volwaardig executive coach te worden.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Manfred Kets de Vries, Elizabeth Florent-Treacy, Konstantin Korotov
Coach and Couch

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden