Er worden vele projecten uitgevoerd, het ene beter gemanaged dan het andere. Door de jaren heen zijn er diverse methoden en technieken voor projectmanagement bedacht, zoals Prince2, projectmatig werken en IPMA.
De laatste jaren zien we, ontstaan vanuit de softwareontwikkeling, Agile werken opkomen. Zijn dit nu twee uitersten, of kunnen ze samengaan om het resultaat van een project zeker te stellen? Ed Schouten licht in Projectmanagement en Agile werken in de praktijk, het beste van twee werelden een tipje van de sluier op.
Helderheid
Al vele jaren ben ik projectmanager, Prince2 gecertificeerd, met ook kennis van andere projectmanagementmethodieken. Dit betreffen met name softwareprojecten, implementaties van IT-systemen. In de praktijk zie ik veel leveranciers ermee schermen dat ze Agile werken, waardoor resultaten niet van te voren gedefinieerd kunnen worden. Dit leidt in de praktijk vaak tot frictie, de klant wil helderheid, leverancier kan dit niet geven. Het boek Projectmanagement en Agile werken in de praktijk, het beste van twee werelden lijkt hier een oplossing voor te bieden. Ed Schouten is een ervaren projectmanager en heeft meerdere boeken over projectmanagement op zijn naam staan.
Het boek bestaat uit 4 delen, maar trapt af met een introductie in de wereld van projecten en de tien meest bekende faalfactoren van projecten. Het is jammer dat deze faalfactoren verder in het boek (noch bij projectmanagement, noch bij Agile) niet meer aan bod komen.
Voorbereiding
Deel 1 van het boek gaat over Scannen, focussen en vormen. Dat is de voorbereiding van een project waarin de aanleiding en omgeving wordt geanalyseerd en het project vorm krijgt. Belangrijk daarbij is de acroniem BAKT DOOR (Budget, Afbakening, Kwaliteit, Tijd, Doel, Organisatie, Omgeving en Risico), dat zijn alle factoren waaraan in het voorbereidende stadium aandacht moet worden besteed. Deze voorbereidende fasen zijn voor traditionele als Agile-projecten vrijwel gelijk. Waarbij scope in traditionele projecten vast staat en bij Agile-projecten juist tijd en geld vast staan.
Methodieken
Projectmanagementmethodieken is het onderwerp van het tweede deel waarbij de fasen in een project uitgewerkt worden, van voorbereiding, uitvoering tot afsluiting. Veel wordt gerelateerd aan Prince2. Dit deel wordt afgesloten met een hoofdstuk over het op maat maken van elke methodiek. Methodiek is leuk, maar het moet wel bij de situatie passen.
Waarden
Het derde deel betreft een beschrijving van de Agile-aanpak. Hier wordt de ontstaansgeschiedenis toegelicht en Scrum-methodiek uitgewerkt. Belangrijk zijn de 5 waarden die richting geven aan een team: commitment, focus, openheid, respect en moed. Dit gecombineerd met de drie pijlers transparantie, inspectie en aanpassing geeft feitelijk de kern van Scrum weer. Aan de andere kant is dit ook weer niet zo heel erg uniek en kunnen projecten die op een traditionele wijze worden geleid hier van leren, dit zou voor elk project moeten gelden.
Combineren
Een Scrum-team bestaat vaak uit maximaal 8 ontwikkelaars, dus ook het opschalen en Agile werken in grotere projecten wordt toegelicht. Het laatste hoofdstuk is feitelijk de kern van het boek, dat gaat over het combineren van het beste uit beide werelden, in bijvoorbeeld methodieken zoals Prince2 Agile. Mijn inziens is dit erg beperkt uitgewerkt, het geeft mij geen handvatten. Feitelijk is de conclusie dat de aanpak en de vorm die je kiest bij het project moet passen.
Vaardigheden
Het laatste deel gaat over sociale vaardigheden in projecten, waarbij aan de hand van concrete voorbeelden wordt aangegeven hoe communicatie, conflicthantering en andere sociale vaardigheden in projecten kunnen worden ingezet. Dit deel, hoewel zeker zinvol en belangrijk in een project, had ik niet in een dergelijk boek verwacht. Wel wordt er steeds een link met de praktijk en toepasbaarheid in projecten. Het doet wat mij betreft ook geen recht aan de context van het boek, dat erop gericht is om het beste van Agile te combineren met projectmanagement.
Doel
Is dit doel nu bereikt? Wat mij betreft niet. Zoals eerder aangegeven had ik meer verwacht van de vergelijking en het kunnen combineren van Agile en projectmanagement, zoals de subtitel van het boek ook aangeeft. Is het daarmee een nutteloos boek? Nee, zeker niet. Het geeft in goed leesbare teksten handvatten en beschrijvingen van Agile en projectmanagement. Ook de tips uit de voorbereidingsfase en het acroniem BAKT DOOR hebben toegevoegde waarde. Ik zal dit boek dan ook regelmatig nog eens uit de kast pakken als ik met (de voorbereidingen van) een nieuw project begin. Wat mij betreft kan nog een vervolg op dit boek komen waarbij echt het beste uit beide werelden samenkomt. En als er dan toch een vervolg komt, zou ik willen adviseren om veel aandacht te besteden aan de redactie, er waren nog typefouten in de tekst aanwezig, verschillende lettertypes/-groottes en figuren zijn niet goed, zo is figuur 8.7 hetzelfde als figuur 8.8 met verschillende uitleg (lineaire fasering en parallele fasering). Dit doet afbreuk aan een verder goed boek.
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.