Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Als het er echt om gaat - Interessante lessen van bestuurders

Tien ervaren bestuurders, politici en topambtenaren delen in Als het er echt om gaat verhalen over risicomanagement uit hun werkzame leven met Wimjan Bos.

Christel Deckers | 12 juli 2021 | 2-3 minuten leestijd

Wimjan Bos is partner bij de Galan Groep en heeft als missie: 'met creativiteit en verstand de wereld en de mensen om hem heen beter begrijpen en beter maken.' Bos omkadert de interviews over risicomanagement in Als het er echt om gaat met een schets van het historisch perspectief op risicomanagement. Dat perspectief lardeert hij met waarnemingen uit zijn eigen praktijk.

Bos kent de tien geïnterviewden uit zijn praktijk als (inmiddels voormalig) partner bij Ernst & Young en uit zijn praktijk als consultant bij de Galan groep. Ze delen niet alleen hun ervaringen met de auteur, maar reflecteren ook op de lessen die ze ervan leerden. En daar wordt het voor ons als lezers interessant. Want in boeken over persoonlijke ervaringen, ook die van ervaren bestuurders, politici en topambtenaren zijn we inmiddels ruimschoots voorzien. Wat hebben zij ervan geleerd en wat kunnen wij ervan leren? Daarin zit de meerwaarde van dit boek.

Ieder interview in het boek start met een uitgelichte quote: soms kun je er niet zoveel mee, zoals met: 'Het moet niet alleen bij mooie woorden blijven" van Jan-Peter Balkenende, maar vaker zijn ze concreet. Neem bijvoorbeeld de quote van Gerard Bakker 'Zorg ervoor dat je niet het probleem wordt ingezogen'.

Mijn lessons learned: stel vragen, vraag door en neem geen genoegen met halve antwoorden! En dit handzame en makkelijke leesbare boek helpt daarbij.

Bos stopt stopt zijn boek helaas precies daar waar mijn nieuwsgierigheid als collega-bestuurder (extra) naar uitgaat. Als je uit het bestuur stapt... wat dan? En wat als je besluit uit je raad van toezicht te stappen, dan.... Het zou mooi zijn als Bos hier in zijn volgende boek aandacht aan besteedt. Ik vermoed immers dat hij ook hier een schat aan eigen waarnemingen en interessante functionarissen in het vizier heeft die met ons hun kennis, kunde, ervaring en ‘lessons learned' willen delen.

Terug naar Als het er echt om gaat. Aan het eind van zijn handzame en leesbare boek komt Bos met de metafoor van de bestuurder als vuurtoren die continu de omgeving scant. Ik vind die fraai gekozen en helpend in deze bijzondere tijden. Dat het licht maar mogen blijven branden!

 

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden