Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Als alle breinen werken - Waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen

Stuur in godsnaam dyslectici naar Schiphol kopt het NRC in juni 2022. Want bij problematiek waar maar geen oplossing voor lijkt te komen heb je breinen nodig die gemaakt zijn om complexe zaken simpel te maken. Breinen die de oplossing voor zich zien en daarnaar handelen. Dyslectische breinen. 

Saskia Schepers | 6 juli 2023 | 3-4 minuten leestijd

Veel managers zullen niet weten dat er dyslectici of anderszins anders bedrade breinen in hun team zitten, omdat de meeste andersdenkenden bang zijn voor stigma’s als zij een brein hebben dat gelabeld wordt als adhd, autisme, bipolair of dyslexie. Maar ook medewerkers met kenmerken van hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit zijn hier vaak niet open over. Het potentieel van deze breinen is immens, gegeven dat ze de juiste werkcontext hebben waarin ze met hun type brein het best functioneren. Een context die vaak simpel te creëren is. Dat is het principe van neurodiversiteit: de natuurlijke variatie in brein, geest en bedrading die in de juiste context van enorme toegevoegde waarde is.

Uitzonderlijke kwaliteiten

Zorgen voor die juiste context is wat Harvard Business Review een competitief voordeel noemt: andersdenkenden brengen uitzonderlijke kwaliteiten in. Waaronder creativiteit, innoverend vermogen, hyperfocus, patroonherkenning, datagedreven werken en denken. Kwaliteiten die tot wasdom komen als zij comfortabel zijn. Comfort dat ze inleveren in drukke kantoortuinen, standaard functie-omschrijvingen of urenlang vergaderen. Niet iedereen wordt blij van brainstormen of de dagelijkse stand-up. Er zijn collega’s die dusdanig overprikkeld raken van een vrijdagmiddagborrel dat ze daar een weekend van moeten bijkomen. Er zijn ook collega’s die met hun creatief brein helemaal vastlopen in de standaard werkwijzen van de organisatie.

Energie en performance

We zijn ons vaak wel bewust van deze verschillen tussen mensen maar niet de impact ervan op iemands energie en performance als hierin geen bewegingsruimte zit. Ik merk in mijn lezingen dat de prijs die sommige mensen voor ons ‘normaal’ moeten betalen echt een blinde vlek is voor de omgeving. En verschil in voorkeuren zoals communicatie, samenwerking of werkritme kan ook gedoe geven. We weten echter ook dat neurodiverse teams een tot 30% hogere performance hebben, minder groupthink kennen en een hoger welzijn kennen dan homogene teams. Alle reden om ruimte te geven aan neurodiversiteit.

Afstemming

Met vaak kleine aanpassingen of afstemming kan energieverlies of zelfs uitval voorkomen worden. Zo simpel als thuiswerken toestaan of noise cancelling headphones. Een vrijdagmiddagborrel facultatief maken of de agenda van een vergadering vooraf toesturen. Meer beeldmateriaal zoals infographics of meer alleen-tijd versus samen-tijd. Kleine dingen die vaak positief blijken te werken voor iedereen in de organisatie. We kunnen niet meer om het onderwerp heen, maar waar te beginnen?

Neurodiversiteit inzetten gaat in drie stappen:

1. Kennis bevorderen en bewustwording creëren in de organisatie

2. Empathie vergroten binnen teams

3. Met een neuro-inclusieve bril kijken naar alle processen in de organisatie

Neuro-inclusieve bril

In mijn boek krijg je een goed beeld bij wat neurodiversiteit omhelst, krijg je een inkijkje in neurodivergente breinen en leer je met een neuro-inclusieve bril kijken naar onder meer teambuilding, talentontwikkeling en performance management, zodat je het potentieel wat je in je organisatie hebt ook kunt verzilveren. Collega’s krijgen inzicht in hoe ze als teamleden van elkaar verschillen en hoe dat als kracht kan worden aangewend. En neurodivergenten leren taal te geven aan hun behoeften.

Momentum

Het onderwerp heeft momentum door de krapte van de arbeidsmarkt waardoor we scherper kijken waar talent zit, maar nog meer door Covid 19. De pandemie heeft ons doen inzien dat we allemaal anders reageren op een verandering van werkcontext. Daarmee is de geest uit de fles: niemand wil weer zomaar het comfort of zelfs levensenenergie (en dus performance) inleveren die thuiswerken veel mensen opleverde. Mensen willen een werkomgeving en de condities waarin ze hun onmisbare talenten kunnen inzetten. Dat tij is niet meer te keren.

Over Saskia Schepers

Saskia Schepers is dé expert en spreker op het gebied van neurodiversiteit in organisaties en doceert bij diverse opleidingen. Ze is auteur van 'Als alle breinen werken' over neurodiversiteit binnen organisaties. Saskia is een creatieve geest die haar jarenlange HR ervaring en een achtergrond in organisatiewetenschappen inzet op thema's  als learning & development, change en neurodiversiteit.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden