Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Sturen op resultaat -  Hoe je samen werkt aan de grootste ambities

Wil je graag meer voldoening uit je werk halen? Heb je geen tijd om slimmer te werken omdat je het zo druk hebt? Wil je beter en sneller innoveren? Dan kun je wel wat handvatten gebruiken om samen werk te prioriteren en innoveren. Denise Visser en Anton Vanhoucke schreven er een boek over: Sturen op resultaat.

Anton Vanhoucke | 3 februari 2022 | 3-4 minuten leestijd

Innoveren is niet het werk van Willie Wortels. In de echte wereld is innoveren teamwerk. Je werkt bij nieuwe technologie vaak aan een vraagstuk waarvan je niet zeker weet wat het op gaat leveren. Daarom kun je maar beter zorgen dat je heel snel bijleert over het vraagstuk dat je wilt oplossen. Hiervoor zijn zelfsturende teams cruciaal: als teamleden zelf verantwoordelijkheid dragen en autonomie hebben, kunnen ze snel leren en verbeteren.

CRAFT EN OPME

Dat je snel moet leren bij het innoveren, ligt voor de hand. Maar hoe kan je sneller leren als team en wat staat je in de weg? Wij stellen een nieuwe aanpak voor, waarbij het niet meer gaat om lange projectplannen. De nieuwe aanpak is een cyclus: CRAFT (Create, Refine, Align, Finalize & Transmit), waarbij je afwisselt tussen het evalueren van resultaten en het bouwen aan waarde. Met de door ons ontwikkelde OPME-tool (Objectives, Progress Metrics & Estimates) kun je je doelen vaststellen, tussentijds meten en bijstellen. En door te experimenteren, leer je intussen steeds bij. Het is als een bordspel met rondes. Je speelt een ronde, kijkt naar het scorebord en je past je tactiek aan voor de volgende ronde. Onderweg ga je steeds duidelijker zien hoe je dichter bij het doel van het spel komt.

Spelen is leuker met een scorebord

Bij leuke spelletjes heb je een score, die je elke keer wilt verhogen. Daardoor heb je het gevoel dat je steeds beter wordt. Je ziet tussenstanden om te weten of je op de juiste weg bent. Je kunt ook voor jouw werk scoreborden ontwerpen, met twee soorten scores: eindscores en tussenscores. 

Beide soorten scores zijn belangrijk. Neem bijvoorbeeld de Formule 1. Je wint als je als eerste over de finishlijn rijdt. De volgorde van finishen bepaalt de eindscore. Alleen is dat geen boeiend bord om naar te kijken tijdens de wedstrijd: er staat gewoon niets op het eindscorebord tot in de allerlaatste minuten. Het is veel interessanter om te kijken naar de tussenscores: de rondetijden van de coureurs en hun volgorde. Die tussenstanden hebben een redelijk voorspellende waarde voor de eindstand, maar je weet het zelden 100 procent zeker. Zo is er altijd een kans dat Verstappen op het laatste moment alsnog Hamilton voorbij gaat en het WK wint.

Vraag eens een Formule 1-piloot waar hij op focust bij trainingen. Grote kans dat het niet is: ‘Als eerste over de finish gaan.’ Dit kan ook niet, want zijn tegenstanders zijn er niet. Bij trainingen focust hij op andere doelen: bochtenwerk, slimme bandenstrategie, afstelling van de auto enzovoort. Deze subdoelen dragen allemaal bij aan het hoofddoel: als eerste finishen. 

Het Formule 1-team verzamelt data over de subdoelen om te weten of ze voortgang maken. Samen met het team analyseert de coureur de data. Het team maakt er kleine wedstrijdjes van en probeert zijn vorige prestatie steeds te overtreffen. Kan deze bocht sneller? Hoeveel milliseconden kunnen er af op dat stuk van de baan? Welk stuk van de race laat de meeste ruimte voor verbetering? Zo komt het team steeds dichter bij zijn resultaat: zo veel mogelijk punten scoren in het Formule 1-klassement.

Sturen op resultaat, niet op uitvoering van plannen

Met Sturen op resultaat geven we een praktische aanpak om vooraf beter na te denken over het resultaat dat je wilt bereiken. Ook lees je hoe je onderweg kan blijven controleren of je dat resultaat haalt. En we gaan verder: we leren je ook om te bekijken of het oorspronkelijke resultaat nog steeds het belangrijkste is. Het kan zomaar zijn dat je nieuwe, betere doelen ontdekt. Creëer daarnaast ook een experimenteercultuur in je organisatie: hoe meer je experimenteert, hoe meer en sneller je leert en innoveert! Dat maakt het werk niet alleen effectiever, maar vooral ook veel leuker. De onderlinge energie is aanstekelijk en je kunt met je team bergen verzetten.

Over Anton Vanhoucke
Anton Vanhoucke MSc. is Innovation Manager en Agile Coach. Hij heeft een trackrecord van succesvolle Agile transities in non-IT-omgevingen van mkb's en grote corporates. Zijn aanpak is resultaatgericht en gestoeld op de praktijk. Anton is coauteur van Get Agile, het eerste boek dat een brug sloeg tussen Agile in IT en non-IT.
Over Denise Visser
Denise Visser is Product Manager Experimentation bij bol.com en freelancer waarbij ze bedrijven graag helpt met hun online propositie en het verbeteren van hun online resultaten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden