Sturen op resultaat bestaat uit drie delen: Zelfsturing met inspirerende data, Focus op toegevoegde waarde en Het bouwen, meten en leren van experimenten. Volledig in lijn dus met het triple loop learning model. Daarin staat single loop learning voor beter doelen te halen (experimenten), double loop learning voor beter doelen halen en stellen (toegevoegde waarde) en triple loop learning voor leren om beter doelen te halen en doelen te stellen, waarbij je het proces van leren versnelt (zelfsturing).
Aangestuurd, zelfsturend, zelforganiserend of zelfbesturend?
In het eerste deel wordt duidelijk hoe je het lerend vermogen van een organisatie kan vergroten. Centraal staat hierbij de vraag hoe je mensen motiveert om continu te verbeteren op basis van waarneembare feiten. Denk hierbij aan de rolverdeling tussen teams en leidinggevenden, transparantie, zelfsturing en veiligheid, een cultuur van leren en zelfsturing ondersteunen vanuit leiderschap. Om naar de zelfstandigheid van teams te kijken maken de auteurs gebruik van het groeimodel van Hackman:
- Aangestuurd: zonder supervisie uitvoeren van opgelegde planning.
- Zelfsturend: eigen planning opstellen en bijsturen. Eigen processen verbeteren.
- Zelforganiserend: rollen en processen aanpassen aan de omstandigheden.
- Zelfbesturend: eigen doelen bepalen, in lijn met de organisatie.
KPI’s, OKR’s of OPME’s?
Het tweede deel zet doelen stellen centraal. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij het focus aanbrengen middels:
- KPI’s: Key Performance Indicators (geschikt voor het beoordelen van een machine of proces, minder geschikt voor het managen van mensen).
- OKR’s: Objective & Key Results (geschikt voor het managen van een team).
- OPME’s: Objectives, Progress Metrics & Estimates. Een door de auteurs ontwikkeld raamwerk voor doelstellingen.
De auteurs lichten de basiseigenschappen van hun OPME-raamwerk toe. Daarnaast zetten ze het CRAFT-proces (create, refine, align, finalize en transmit) voor het ontwikkelen van zowel OKR’s als OPME’s uiteen. Ook gaan ze inop OPME’s als dashboard voor zelfsturing en de OPME roadmap.
Experimenten
Het derde deel beschrijft wat je kunt met experimenten, hoe je een experiment kan ontwerpen waarbij het hypothesecanvas gebruikt kan worden. Ook wordt het a/b/testen toegelicht. De auteurs benadrukken het belang van een opeenvolging van experimenteren, een experimenteercultuur en het combineren van bouwen en testen (build, measure & learn, design thinking ,design sprint).
Metrics en canvassen
In de bijlage verschillende voorbeelden van metrics mbt productiviteit, klantenbinding, merkbekendheid, wenselijkheid, maakbaarheid en levensvsatbarheid. Daarnaast vind je er de canvassen die in dit boek gebruikt worden (5 strategische stappen-canvas, OPME canvas, OPME roadmap, bouw je eigen Craft-canvas en experimenteer A5 -kaart).
Theorie en casestudies
Sturen op resultaat is een vlotgeschreven praktijkboek waarin zelfsturing, doelen stellen en denken in experimenten centraal staan. Het geeft handvatten m.b.t. zelfsturing, het gebruik van KPI’s, OKR’s en het door de auteurs voorgestelde praktisch toepasbare OPME raamwerk, en biedt inzicht in het ontwerpen en uitvoeren van verschillende soorten experimenten. Het boek wisselt theorie af met verhelderende casestudies, waarbij een aantal praktische canvassen worden aangeboden. Een aanrader.
Over Henny Portman
Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.