Als trainer slimmer werken kwam ik ze steeds vaker tegen: mensen die kopje onder dreigen te gaan aan de tsunami van informatie en prikkels. Wil je goed met die informatieoverload kunnen omgaan, dan is het niet voldoende om je meldingen van nieuwe e-mails of social media uit te zetten. Het betekent vooral ook een verandering van hoe je kijkt naar informatie, zodat je alleen die informatie overhoudt die echt belangrijk is, of kwalitatief echt waardevol.
Dat geldt voor hoe je omgaat met platforms als Netflix en YouTube, maar zelfs ook je eigen boekenkast en je dagelijkse krant. Allemaal bieden ze heel veel moois, heel veel rommel en een flinke lading die daar tussenin hangt. Keuzes maken dus: waar ga ik mijn tijd en aandacht in steken?
In mijn boek Infodetox ben ik naar informatie gaan kijken door drie ontwikkelingen te laten samenkomen: mindfulness (minder afleiding), digitale detox (minder online zijn) en minimaliseren (minder bezitten). Op het snijvlak hiervan ligt infodetox - selectief en met aandacht te werk gaan, zodat je overzicht houdt.
Maar informatieoverload en infodetox blijven relatief abstracte begrippen als je niet weet wat ze in de praktijk voor iemand betekenen. Hoe is het om te werken met veel informatie? Wat zijn de consequenties van het overbelast raken, en hoe voorkom je dat die situatie ontstaat?
In de interviews in het gelijknamige e-book dat bij het boek verscheen, laat ik zien hoe het er in diverse beroepen en branches aan toe gaat. Zo krijg je een indruk van de mate waarin informatie een rol speelt in hun leven, of in het leven van de mensen voor wie ze werken. Dat laatste is onder meer van toepassing op het Kabinet van de koning, dat zorgt voor de informatievoorziening richting koning Willem-Alexander.
Van trendwatcher tot luchtverkeersleider, van lees- en mediacoach tot digital marketeer - ze komen andere uitdagingen tegen en gaan er op geheel eigen manier mee om. Deze professionals delen hun verhalen, oplossingen en leermomenten.
Als ik de drie belangrijkste lessen uit het boek zou moeten samenvatten, dan zijn dat deze:
1. Je veroorzaakt zelf een groot deel van de informatieoverload. Dat betekent dat de sleutel tot de oplossing vaak ook bij jouzelf ligt.
2. Elke infodetox is maatwerk. Wat kan helpen is om een informatiedagboek bij te houden, waarin je terugkijkt op je dag: welke kanalen waren vooral een factor vandaag en welk effect hebben ze op me?
3. Wil je een infodetox realiseren, dan is je brein het krachtigste wapen dat je hebt. Daarbij helpen bepaalde functies van je brein je vooruit én zorgen klassieke denkfouten dat je infodetox verder buiten bereik komt. Weten hoe het bij jou werkt is daarom cruciaal.
Infodetox is vooral praktisch ingestoken, maar biedt ook ruimte aan reflectie. Waar komt al die informatie toch vandaan, en waarom heeft de een er veel eerder of meer last van dan de ander? Welke rol speelt je brein hierin, en welke risicofactoren verergeren die informatieoverload? Met de concrete adviezen en voorbeelden uit de praktijk kun je je eigen infodetox ontwerpen.
Als teamtrainer slimmer werken en senior professional organizer leert Karen Visser teams slimmer (samen)werken op een manier die bij ze past. Ze geeft trainingen, workshops en 1-op-1 ondersteuning aan teams die meer grip willen krijgen op hun taken en resultaten. Hierdoor zijn ze zelf de baas over waar hun aandacht, tijd en energie naartoe gaat. Ze is auteur van meerdere boeken, en Infodetox is haar nieuwe boek.