Podcasthost Willem van Leeuwen gaat in gesprek met Frank Schaper. Ze maken een reis door het leven van de auteur en raken daarbij de belangrijkste boeken die hij geschreven heeft aan.
Als aangeven wordt dat ‘Hoe je een geboren leider wordt’ voor de lezer voelt alsof je met Schaper mee op zoektocht gaat naar wat leiderschap is reageert hij: ‘Dat kan wel kloppen, mijn boeken komen altijd voort uit iets wat ik zelf wil uitzoeken. Voor er een boek komt is er iets wat ik probeer te begrijpen. Iets waar ik tegenaan loop en wat me bezig houdt. Dat kan zijn in het persoonlijke, in de wereld om mee heen of in een organisatie. Dan verzamel ik al die kennis, ik verzamel stapels boeken, artikelen. En op een gegeven moment dan begrijp ik het, dan ben ik op iets gestuit dat echt interessant is. Ook voor andere mensen. Dan komt het boek. Dat klopt met mijn hoogst scorende type in het Enneagram: de waarnemer.’
The Great American Dictator
De fascinatie van Schaper voor Donald Trump gaat al ver terug. In 2015 verscheen ‘Het dictatorvirus’ van zijn hand en in datzelfde jaar gaf Trump zich op als presidentskandidaat. Schaper: ‘Ik zag al heel snel de kenmerken die ik net had beschreven. Iemand vroeg me toen wat ik dacht wat die Trump, is dat een dictator? Vrij snel kwam ik tot de conclusie dat Trump in ieder geval een dictator in de dop was. Het fascineerde mij dat ik er geen duidelijk antwoord op kon geven. Bovendien zeiden een heleboel mensen in Amerika en Nederland dat ze deze man niet begrepen. Hij zal wel geen president worden werd er gezegd, maar hij werd het wel. Dat waren twee vraagstukken die mij enorm intrigeerde en waar niemand me een goed antwoord op kon geven. En toen dacht ik, weer, dan móet ik het zelf uitzoeken.’
Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk voor meer mooie inzichten en kijkjes achter de schermen bij het speur- en schrijfwerk van Frank Schaper. Dat kan op deze pagina of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Omdat er zoveel verschillende soorten managementboeken en manieren van schrijven zijn maken we in de Boekenpraktijk regelmatig een uitstapje maken naar het schrijfproces. Eerder spraken we met auteurs Jos Burgers, Andor de Rooy, Menno Lanting en Henk Jan Kamsteeg en met uitgever Ina Boer. Aanvullend vind je hier een boekenlijst over het schrijven en vermarkten van managementboeken.