Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Robin Stevens - Het geheim van goede relaties

Deze week kreeg ik de vraag of ik een incompany training kon komen geven over het verbeteren van je (liefdes)relatie met behulp van NLP. Een ietwat ongewone aanvraag voor een incompany training dus dat maakt het extra leuk. In mijn hoofd begonnen de radertjes alvast te lopen om de training vorm te geven.

Robin Stevens | 19 oktober 2018 | 3-4 minuten leestijd

Het gaat inderdaad vaak mis in relaties. Niet alleen in liefdesrelaties maar ook in klantrelaties, vriendschappen of families. Als het misgaat, levert dat vaak enorme frustraties op voor beide kanten. In deze column geef ik je graag een paar logische, eenvoudige tips om jouw relatie(s) te verbeteren.

Focus op wat er goed gaat.

Als er iets misgaat in een relatie hebben we de neiging om dat wat er mis gaat buiten proporties uit te vergroten. Als we het eenmaal flink hebben uitvergroot, gaan we proberen om het ongewenste gedrag te verbeteren. Wanneer dat vervolgens gedeeltelijk of helemaal mislukt worden we boos of zijn we teleurgesteld. Het resultaat is, dat de relatie er alleen maar slechter door wordt.

Focus in plaats daarvan op wat er wel goed gaat in de relatie. Vergroot dat uit door er extra veel aandacht aan te besteden. In de eerste plaats voor jezelf door vooral op de goede kanten van de ander te letten. Vervolgens ook voor de ander: Bekrachtig de positieve dingen in de relatie door er aardige dingen over te zeggen of gemeende complimenten te geven.

Het resultaat is dat de ander zich goed voelt over wat er goed gaat. Dat voelt lekker voor de ander en als vanzelf gaat hij/zij meer van dat goede gedrag vertonen. Ook jij voelt je beter over de relatie, omdat je aandacht gaat naar wat er goed gaat en er waarschijnlijk ook nog eens meer goed gaat dan voorheen.

Controleer je verwachtingen
Als er iets misgaat in een relatie heeft dat in negen van de tien gevallen te maken met teleurstelling over niet waargemaakte verwachtingen. Om teleurgesteld te kunnen raken, moet je eerst (onbewust) met jezelf hebben afgesproken wanneer je dat precies gaat doen. Grote kans, dat je onbewust met jezelf hebt afgesproken dat je teleurgesteld gaat raken wanneer de ander iets wel/niet doet. Dat is niet slim. Je laat in dat geval namelijk je eigen welbevinden afhangen van het gedrag van de ander, vaak ook nog zonder dat de ander zich van enig kwaad bewust is.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen. In de eerste plaats moet je je bewust worden van je eigen verwachtingen. Kijk eens naar de relatie. Wat verwacht je eigenlijk precies? Schrijf het desnoods voor jezelf op. Daarna is het goed om je verwachtingen duidelijk met de ander te bespreken te bespreken zodat hij/zijn weet wanneer jij tevreden bent met de relatie. Als de ander van tevoren aangeeft niet aan die verwachtingen te kunnen voldoen, dan is het waarschijnlijk beter om überhaupt niet aan de relatie te beginnen. Het maakt dan niet uit, of het over een klantrelatie, een vriendschap of een liefdesrelatie gaat.

Een andere manier om hier beter mee om te gaan is het managen van je eigen verwachtingen. Als er een grote kans is dat iemand binnen een relatie niet aan je verwachtingen kan voldoen, kijk dan of je je verwachtingen kan bijstellen of zelfs helemaal kan loslaten. Hoe minder je verwacht, hoe groter de kans dat je tevreden bent met de situatie zoals deze zich voordoet.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Over Robin Stevens

Trainer, spreker, auteur van de bestseller 'Verbinding zonder wifi'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden