Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Robin Stevens - In de ban van succes

Begin 2000 werkte ik als succesvol accountmanager bij de Gouden Gids. Aan het begin van elke werkdag kregen we in een klein vergaderzaaltje in Arnhem een oppeppende salesmeeting van onze in maatpak gestoken salesmanager.

Robin Stevens | 28 september 2018 | 3-4 minuten leestijd

Elke ochtend werd ons duidelijk gemaakt: ‘Succes is een keuze’. Als boegbeeld prijkte de glanzende foto van de verkoopdirecteur aan de muur. Hij was 23 jaar geleden begonnen als telefonisch verkoper bij de Gouden Gids en had inmiddels door heel hard te werken en alle promotieronden nu het hoogst mogelijke doel gehaald. Hij zag er weliswaar uit alsof hij elk moment kon instorten, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij was ons grote voorbeeld. Het verhaal werkte. Als hondjes die achter een worst aanrenden, werkten wij ons als accountmanagers een slag in de rondte om onze targets te halen, een zo hoog mogelijk salaris te verdienen en kans te maken op promotie. 

Niemand vroeg zich in de tussentijd af, of hij ook wel echt promotie wilde maken of zoveel salaris echt nodig had. Bij het herhaaldelijk opnoemen van de mantra ‘succes is een keuze’ lag de nadruk altijd op het woord succes. Iedereen was altijd onderweg naar meer en beter. 

Is succes echt een keuze?

Toen ik in diezelfde tijd begon met persoonlijke ontwikkeling werd ik mij al vrij snel bewust van mijn innerlijke hondje dat achter de succesworst aan het aanrennen was. Opeens zag ik heel bewust wat ik aan het doen was. De nadruk kwam toen vanzelf steeds meer op het woord ‘keuze’ te liggen. Succes is een keuze. Ik hoef dus niet per se succesvol te worden. Het mag. En het kan natuurlijk ook. Maar alleen als ik dat zelf echt wil. En als we dan toch bezig zijn. Wat is de definitie van succes eigenlijk? Bepaal ik dat niet helemaal zelf? Ik kwam erachter dat mijn definitie van succes was vormgegeven door de wereld om mij heen. Niet ikzelf, maar anderen hadden voor mij bepaald wat het was om succesvol te zijn. 

Geprogrammeerd voor succes

We worden immers jarenlang geprogrammeerd om te geloven hoe belangrijk succes is en wat het precies betekent om succesvol te zijn. Niet alleen bij de Gouden Gids. Maar bijvoorbeeld tijdens onze opvoeding, door Hollywood films en door slimme reclamejongens. Tevreden zijn met wat je hebt is helemaal niet goed voor de economie. Hoe ontevredener je bent met wat je nu hebt, hoe harder je rent. Op weg naar de succesvolle toekomst, waarin alles beter is dan nu. 

Door voldoende bewust te worden van dit soort patronen draaide ik langzaam maar zeker mijn definitie van succes bij en maakte ik andere keuzes. Mijn eigen keuzes.  

Waar klim jij naar toe?

Mijn verhaal is natuurlijk niet uniek. Ook jij bent waarschijnlijk op dit moment druk bezig een bepaalde succesladder te beklimmen. Onderweg naar de succesvolle carrière, de succesvolle gezondheid of de perfecte relatie En daar is op zichzelf niks mis mee. Alleen terwijl je zo hard aan het klimmen bent is het wel slim om af-en-toe eens even stil te staan. In de eerste plaats om van het uitzicht te genieten want dat is nu al mooier dan je misschien denkt. Vervolgens om je af te vragen of je eigenlijk nog wel verder wilt klimmen op deze ladder. Klim je nog steeds omdat je dat zelf wilt? Het zou zonde zijn als je pas na 23 jaar klimmen ontdekt dat je ladder al die tijd tegen de verkeerde muur stond.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Over Robin Stevens

Trainer, spreker, auteur van de bestseller 'Verbinding zonder wifi'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden