Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Hoe laat je los, wat je niet langer nodig hebt?

Langzaam maar zeker nadert het einde van het jaar. De bladeren zijn al voor een groot deel van de bomen gevallen en het wordt weer echt koud en donker buiten. Het is tijd voor warme soepjes, gezellige avondjes bij kaarslicht en veel liefde en warmte.

Robin Stevens | 13 december 2017 | 2-3 minuten leestijd

Deze tijd voelt voor mij altijd een beetje alsof ik mijn persoonlijke balans aan het opmaken ben. De laatste zakelijke projecten zijn in zicht en we doen de laatste dingen in en om het huis, voordat we het jaar echt afsluiten. Het is tijd om te vertragen.

Als je buiten bent, dan zie je en voel je dat de natuur ook haar balans aan het opmaken is. Veel bomen laten alle bladeren vallen. Hoe mooi groen ze ook waren afgelopen zomer,  ze laten ze gewoon vallen.

Ze bereiden zich voor op de koude winter, waarin ze niet teveel vocht willen verliezen via de bladeren. En doordat ze deze bladeren zo natuurlijk loslaten, hebben ze in het voorjaar nog voldoende energie om nieuwe frisse groene blaadjes te laten groeien.  Als een boom een ego had, zoals wij dan zou hij het elk jaar zwaar krijgen om zijn weelderige groene bladerbos te laten verkleuren en zelfs te laten vallen.  Hij zou zich suf piekeren of hij ooit weer zulke mooie blaadjes zou krijgen en misschien zelfs naar de kapper gaan om zijn verkleurde herfstbladeren te laten bijkleuren.

Maar gelukkig voor de boom, maakt hij zich hier allemaal geen zorgen om. Hij laat los wat niet langer nodig is, in het volste vertrouwen dat er volgend voorjaar weer nieuwe blaadjes groeien. We kunnen wat dat betreft veel  leren van de natuur, maar doen dat meestal niet. Je ziet bijvoorbeeld dat veel mensen zich verzetten tegen het koudere weer en de donkere dagen en proberen gewoon door te leven zoals ze ook in het voorjaar en zomer ook deden.  En dan merken ze al snel dat het niet lukt. Ze zijn moe, hebben meer slaap nodig, krijgen last van herfst blues en meer last van stress.

Is dit voor jou ook waar? Kijk dan eens wat je voor jezelf los kan laten in deze tijd. Welke van je ideeën, projecten, gedachten of gevoelens kan je nu voor jezelf loslaten? En hoe kan je voor jezelf vertragen in deze tijd? Kan je misschien wat minder hard gaan werken? Wat meer tijd voor jezelf inlassen of af en toe een dagje vrij nemen? Als je dit doet, zal je merken dat de herfst en wintertijd ook een hele vruchtbare periode kan zijn. Doordat je loslaat wat je niet langer nodig hebt rust je uit. Je komt langzaam maar zeker terug bij jezelf. En wie weet, wat voor moois er volgend jaar weer allemaal ontstaat vanuit zo’n relaxte en uitgeruste versie van jezelf.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Over Robin Stevens

Trainer, spreker, auteur van de bestseller 'Verbinding zonder wifi'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden