Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De kracht van keuze

Wat trek ik aan? Wat doe ik op mijn boterham? Met de auto of fiets naar werk? Andere baan of toch maar blijven? Even sporten of toch op de bank ploffen? Doorzakken of morgen fris opstaan? Blijven proberen of toch maar besluiten uit elkaar te gaan?

Kelly Weekers | 10 mei 2022 | 3-4 minuten leestijd

Van minieme kleine dagelijkse keuzes tot grote levensveranderende beslissingen, we krijgen ze allemaal vroeg of laat voor onze kiezen. En waar de kleine keuzes vaak onbewust en bijna automatisch aan ons voorbijgaan, kunnen de grootste beslissingen soms een lange tijd buikpijn, stress en ellende veroorzaken, maar ook de bron zijn van ons levensgeluk. Hoe je het ook wendt of keert, er is geen mens op deze aardkloot die hem niet bezit: de kracht van keuze. De kracht om, op het moment dat er iets op je pad komt, te besluiten hoe je ermee om wilt gaan.

Gekleurde keuzes

Laat ik vooropstellen dat ik lange tijd helemaal niet door heb gehad dat ik die kracht had. Tuurlijk maakte ik wel keuzes; ik maakte keuzes qua studie, werk, vriendschappen, vriendjes, kleding, maar ook in de manier waarop ik praatte, dacht en deed. Achteraf zaten daar heel wat ‘verkeerde’ keuzes tussen. Niet in de zin van dat ik er spijt van heb, wel in die zin dat het eigenlijk helemaal niet mijn keuzes waren. In feite deed ik vooral wat me werd gezegd, en liet ik mijn keuzes kleuren door hoe ik was opgevoed en door wat ik anderen in mijn omgeving zag doen. Als ik nieuwe beslissingen moest nemen, stelde ik mezelf vaak geen of de verkeerde vragen voordat ik de beslissing nam.

De kracht van keuze

Pas toen ik psychologie ging studeren realiseerde ik me dit, en ontdekte ik de kracht van keuze. Wat ik daar leerde, was dat tussen stimulus en respons, actie en reactie, een ruimte zit. En dat in die ruimte voor ons de mogelijkheid ligt om te bepalen hoe te reageren. En dat hoe wij reageren vaak grotendeels geprogrammeerd wordt door onze overtuigingen – gestuurd door genetica, opvoeding, ervaringen en omgeving. Het was een giga eye-opener dat ik deze knop anders kon afstellen. Resetten zelfs. Waar ik eerder dacht geen opties te hebben of ze simpelweg niet te zien, werden ze steeds zichtbaarder en kleurden ze zich ook steeds meer naar wie ik écht was. ‘Wat wil ik?’ werd een vraag die ik mezelf steeds vaker ging stellen, en het was het moment dat ik mijn eigen weg ging uitstippelen.

Rode draad

Inmiddels loopt de kracht van keuze als een rode draad door mijn leven. Het heeft me afstand en afscheid doen nemen van situaties, mensen, en ook van delen van mezelf en daarmee heb ik ruimte gemaakt voor nieuwe ervaringen, andere mensen en een leukere versie van Kelly. Het helpt me elke dag om op de beste manier – mijn manier – om te gaan met de ups en downs die er op mijn pad komen. Wat ik je in mijn boek niet kan vertellen is wat voor jou de juiste keuze is. Wat ik je wel kan laten inzien is dat je altijd een keuze hebt. Dat er vaak meer opties zijn dan je direct ziet. En dat je door dicht bij jezelf te blijven betere keuzes gaat maken, die je leven leuker maken en jou gelukkiger. Ik hoop dat mijn lessen en inzichten je helpen te reflecteren op jouw leven. Door je mee te nemen in mijn gedachten en te delen hoe ik het heb gedaan, wil ik je de bevestiging geven dat je je eigen pad kunt kiezen. Dat je je eigen pad mág kiezen. En dat het oké is een andere route te nemen wanneer iets niet langer bij je past. Laten we gaan kiezen!

Over Kelly Weekers

Kelly Weekers (1989) is afgestudeerd psycholoog en succesvol business coach. Vanuit haar bedrijf Moonshot Coaching leert zij mensen het beste uit zichzelf en hun onderneming te halen. Eerder schreef zij de bestsellers Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365 waarvan er meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden