Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid - Het veranderverhaal van de jongeren van YETS

In het boek Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid worden lessen getrokken uit de succesvolle aanpak van de YETS Foundation. De basis wordt gevormd door de ervaringen van de jongeren en coaches bij YETS. We zien zes dominante thema's in de aanpak. Deze zijn vertaald naar 8 lessen over gedragsverandering en leiderschap in organisaties. In deze preview lichten de auteurs één van deze lessen toe.

Sjoerd Segijn | 18 juni 2021 | 3-4 minuten leestijd

Wat doet YETS?
Kwetsbare jongeren met het risico op maatschappelijk uitval worden door de YETS Foundation succesvol begeleid naar zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Langs de pijlers onderwijs, sport en sociale integratie krijgen de jongeren weer houvast en leren ze aan het roer te staan van hun eigen leven. YETS werkt hierbij met sportteams op scholen in aandachtswijken die op basis van een heldere visie begeleid worden door een coach die fungeert als rolmodel.

Een veilige setting
Om als coach te werken aan de ontwikkeling van de jongeren en aan de teamvorming is een veilige setting essentieel. Dat vraagt om vertrouwen: in de coach, in jezelf en in je teamgenoten. Dat vertrouwen is niet per definitie aanwezig. De deelnemers komen vaak binnen met weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen, veelal veroorzaakt door allerlei negatieve ervaringen in hun jonge leven. Vanaf de start van het programma werken de coaches gericht aan het creëren van een veilige, open setting. Dat start bij het individu: kwetsbaar durven zijn en jezelf openstellen. Pas dan wordt duidelijk wat de jongeren nodig hebben. De coaches doen dit door vanaf de start het goede voorbeeld te geven, op te treden als rolmodel en (bijna) onvoorwaardelijk echte aandacht te geven.

Bij de start van het programma zijn de coaches open en zoeken ze actief toenadering tot de jongeren. In alles wat ze doen stralen ze uit: je bent welkom en ik wil je leren kennen. Het is de start van de opbouw van een vertrouwensband tussen coach en de jongeren, zodat de jongeren hun eigen verhaal kunnen en vooral durven te vertellen. Elkaar écht willen begrijpen en volledig open zijn: het is een essentiële, maar moeilijke stap. De jongeren geven zelf aan dat je die vroeg of laat moet zetten om door te kunnen groeien. Je kunt er niet onderuit: onder begeleiding zal je de confrontatie met jezelf aan moeten gaan.

Uiteindelijk resulteert dat in het grootste goed, aldus een van de jongeren: "Jezelf zijn. Je masker afzetten voor de buitenwereld. Dan zakken je frustraties en zakt je verdriet en probeer je te genieten. Dat betekent dat je kan huilen. Maar die kwetsbaarheid zorgt er ook voor dat coaches naar je toe kunnen om een gesprek te voeren. Dus dat helpt. Iemand weet wanneer je geholpen moet worden als je jezelf bent."

Les: geef aandacht aan medewerkers in de vorm van tijd en energie, waardering en respect

De coaches geven vanaf de eerste dag échte aandacht aan de jongeren. Ze nemen de tijd om naar hen te luisteren en hen waar nodig te helpen. Dat doen de coaches bijna onvoorwaardelijk. Die aandacht staat aan de basis van een vertrouwensband die langzaamaan wordt opgebouwd en die nieuw gedrag stimuleert. YETS voorziet hiermee in een belangrijke sociale kernbehoefte van mensen (in een verandering). Mensen willen anderen vertrouwen, de omgeving als veilig en betrouwbaar zien en zich kwetsbaar kunnen opstellen (‘trusting'). Daaruit kunnen we meerdere lessen trekken, maar één daarvan is dat échte aandacht - in de vorm van tijd, energie en respect voor medewerkers - cruciaal is. Dat maakt dat medewerkers zich openstellen voor andere perspectieven. Want als medewerkers het gevoel hebben dat zij écht begrepen worden, dat er oprecht naar hen geluisterd wordt, dan ontstaat wederzijds vertrouwen en mentale ruimte om te werken aan verandering.

Wil je meer weten over wat organisaties kunnen leren van YETS? Lees dan het boek: Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid.

Over Sjoerd Segijn
Sjoerd Segijn is organisatieadviseur. Hij behaalde zijn master Urban & Regional Planning (publiek private samenwerkingen bij stedelijke transformatie) aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2014 werkzaam bij TEN HAVE Change Management. Naast zijn werk als adviseur deed hij onder meer onderzoek voor het boek Reconsidering Change Management – Applying Evidence-Based Insights in Change Management Practice. Ook is hij co-auteur van het boek VeranderCanvas – systematisch van idee naar aanpak en schreef hij artikelen over zelforganisatie en evidence-based change management.
Over Judith Stuijt

Judith Stuijt is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Social, Health and Organisational Psychology aan de Universiteit van Utrecht en is sinds 2019 werkzaam bij TEN HAVE Change Management. Judith adviseert organisaties over strategie-, verander-, organisatie-inrichtings-, en gedragsvraagstukken.

Over Stefan Smit
Stefan Smit is sinds 2008 organisatieadviseur bij TEN HAVE Change Management. Na afronding van zijn studie Technisch Bedrijfskundige aan de TU Eindhoven heeft hij in het verleden in diverse (internationale) organisaties gewerkt. Hij heeft bijgedragen aan onderzoek over cultuur en gedrag in organisaties, heeft hierover gepubliceerd en doceert of heeft bijdragen geleverd aan opleidingen over verandermanagement, cultuur en gedrag aan de VU en de UVA.
Over Wouter ten Have

Prof. Dr. Wouter ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij kerndocent Change Management bij de MBA Healthcare Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam). Sinds 2004 is hij Managing partner van TEN HAVE Change Management.

Over Vittorio Busato
Vittorio Busato is psycholoog en publicist en heeft al vele artikelen en boeken op zijn naam staan. Hij schrijft vooral over psychologische onderwerpen en over personeels- en verandermanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Sjoerd Segijn, Judith Stuijt, Stefan Smit
Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden