Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Woorden wisselen

Werken aan een hertaling van besturen, organiseren en adviseren

Paperback Nederlands 2018 9789462762848
Voormalig top 100Totaal 225 dagen
Verkooppositie 234Hoogste positie: 27
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Taal is essentieel. Taal zegt wat er wordt gemaakt én maakt wat er wordt gezegd, ongeacht of het nu gaat om besturen, organiseren of adviseren. Tegelijk worden we juist in onze professionele praktijken al snel uitgenodigd om ‘voorbij de tekst’ te kijken. Het gaat niet om de bewoording, zo wordt ons impliciet voorgehouden, maar om de boodschap die daarin besloten ligt. Niet de tekst zelf is belangrijk, maar wat er wordt bedoeld of beweerd.

Dat klinkt logisch, tot we beseffen dat wat er wordt verteld niet valt los te zien van hoe dat is verwoord. Sterker nog, dat laatste is mede bepalend voor het eerste. In dit boek is er daarom uitgebreid aandacht voor de wijze waarop metaforen en modellen worden benut om invloed uit te oefenen in deze context. Er is aandacht voor tellen, maar ook voor vertellen. Het symbolisch belang van ‘versteende verhalen’ en van ‘belichaamde spraak’ komt eveneens aan de orde.

Zoeken naar woorden die beter leesbaar maken wat er te zien en te horen valt als mensen met elkaar in gesprek gaan om via taal en tekst aan doelgerichte beïnvloeding te doen, soms van bovenaf (besturen), soms van binnenuit (organiseren) en soms vanaf de zijlijn (adviseren). Dat is waar het in dit boek om draait.

Beoogd wordt niet slechts een woordenwisseling, maar een woorden wisseling: een hertaling die via ‘academische ondertiteling’ verstaanbaar kan maken wat er nu eigenlijk gebeurt als wij instellingen besturen, activiteiten organiseren of machtshebbers van advies voorzien.

Specificaties

ISBN13:9789462762848
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:26-9-2018
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (4)

Woorden wisselen
Reijer Aernoudse | 25 april 2019
Woorden wisselen - 'Interessant voor adviseurs, bestuurders en managers'
Paul Misdorp | 5 april 2019
Mark van Twist heeft met Woorden wisselen een interessant boek geschreven, dat minder gaat over de inhoud van besturen, organiseren en adviseren, als over de vorm ervan: de manier waarop ‘taal’ namelijk optreedt als beïnvloeder van ons handelen.
Lees verder
Woorden wisselen - 'Prachtige onderwerpen'
Peter de Roode | 8 maart 2019
Taalkunstenaar Mark van Twist heeft de ambitie mensen van ‘woorden te laten wisselen' op het terrein van besturen, organiseren en adviseren. Zijn boek Woorden wisselen is een boek waar je even voor moet gaan zitten. Een boek met een hoge informatiedichtheid per regel. Een boek dus over ‘taal' waarin prachtige onderwerpen voorbijkomen als metaforen, managementmodellen en framing.
Lees verder
Woorden wisselen - 'Volop ingangen om voorbij de woorden te kijken'
Sigrid van Iersel | 14 januari 2019
Het is een illusie dat je als adviescommissie of bestuur alleen over de inhoud van een boodschap van gedachten kunt wisselen; uiteindelijk draait het allemaal om spraakmakende taal.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
5 stemmen
4
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Mark van Twist: ‘Hoe rijker de taal, hoe rijker de ervaring’
Paul Groothengel 21 december 2018 Al zijn hele loopbaan verwondert Mark van Twist zich over de kracht van taal. In zijn boek Woorden wisselen pleit hij voor een andere kijk op besturen, adviseren en organiseren, met een doordachter gebruik van metaforen en verhalen, van cijfers en modellen.

Over Mark van Twist

Mark van Twist is hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van de postmasteropleiding Internal Auditing & Advisory bij dezelfde instelling. Daarnaast is hij decaan en bestuurder van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag. Hij doet niet alleen onderzoek naar besturen, organiseren en adviseren, maar heeft daar in de praktijk zelf ook veel ervaring mee, onder meer als lid in buitengewone dienst van het College van de Algemene Rekenkamer en als voorzitter of lid van diverse raden van toezicht en adviescommissies.

Andere boeken door Mark van Twist

Inhoudsopgave

Voorwoord 5

1 Werken aan een hertaling? 11
2 Metaforiseren: beeld & spraak 35
3 Narrativiseren: op verhaal komen 65
4 Calculeren: (ver)tellen 2.0 95
5 Modelleren: ‘modeltalk’ 125
6 Symboliseren: taal = handelen 155
7 Framen: denk niet aan macht! 183

Naschrift 211
Literatuur 214
Over de auteur 224

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Woorden wisselen