Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Risicoleiderschap

Doelgericht omgaan met onzekerheden

Gebonden Nederlands 2018 9789462762640
10
Voormalig top 10Totaal 16 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Talloze boeken gaan over leiderschap, tientallen boeken over risicomanagement. Maar een boek over risicoleiderschap, de spannende combinatie van deze twee, verscheen nooit eerder.

Opmerkelijk, want risico’s gaan niet alleen de risicomanager aan, maar iedereen in elke organisatie. En het omgaan met risico’s kan vele malen krachtiger dan we nu doen. Risico-expert Martin van Staveren laat in Risicoleiderschap zien dat onzekerheden aan de basis van risico’s én kansen liggen. Hij beschrijft op zijn eigen, toegankelijke wijze hoe je deze onzekerheden doelgericht oppakt door risico’s reëel in te schatten, maar vooral ook door de kansen te zien … en te grijpen.

'Risicoleiderschap' is er voor iedereen die effectief wil omgaan met risico’s, kansen en hun onderliggende onzekerheden. Niet alleen om leed en schade te beperken, maar juist door de ongekende mogelijkheden vanuit onzekerheid te zien én te benutten.

‘Wat men moet leren, leert men door te doen.’ - Aristoteles, Grieks filosoof (384 v.Chr.-322 v.Chr.)

‘Risicoleiderschap triggert vanaf het begin om de hoge verwachting die het boek zichzelf oplegt waar te maken. En inderdaad, met een mooie combinatie van korte theorie, wat stevige uitspraken en uitgebreide praktijkvoorbeelden, maakt het boek waar wat het belooft: inzicht, inspiratie en enthousiasme om met risico’s en kansen aan de slag te gaan. Het pretendeert niet volledig te zijn maar spoort vooral aan om zelf te onderzoeken en ondervinden wat werkt en wat niet. Dit boek haalt risicomanagement met de instrumentele risicomanager uit zijn isolement.
Het wordt van iedereen, en het is nog leuk ook!’
Jean-Paul Bakker - Concern controller, Pluryn

Specificaties

ISBN13:9789462762640
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:384
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:17-8-2018
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (5)

Risicoleiderschap - Hét boek over risico en veiligheid van 2018
Carsten Busch | 15 februari 2019
De tegenstelling van ‘managen’ en ‘leiden’ is min of meer een klassieker binnen de managementwetenschappen. Een bekend citaat hierover wordt toegeschreven aan managementlegende Peter Drucker: ‘Management is doing things right; leadership is doing the right things.’
Lees verder
Risicoleiderschap - 'Een goedgevuld en praktisch handboek'
Rachel Kuijlenburg | 17 december 2018
‘De enige nieuwe zekerheid is onzekerheid’, stelt risico-expert Martin van Staveren in zijn boek Risicoleiderschap. Iets dat haaks staat op de menselijke aard. Mensen streven veelal naar het creëren van zoveel mogelijk zekerheid.
Lees verder
Risicoleiderschap – 'Renoveer de heilige huisjes!'
Elly Stroo Cloeck | 10 oktober 2018
Aon doet elke 2 jaar een survey naar risicomanagement. De conclusie van de Global Risk Management Survey van 2017 was dat bedrijven wereldwijd nog nooit zó slecht waren voorbereid op risico’s. Hoe komt dat?
Lees verder
Risicoleiderschap
Peter de Roode | 4 oktober 2018
In Risicoleiderschap laat Martin van Staveren zien dat er een nieuwe kijk is vereist op risico’s. Een paradigmaverschuiving is nodig om de overgang te maken van risicomanagement naar risicoleiderschap. Dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan, is duidelijk. Om die reden beschrijft Van Staveren de belangrijkste vaardigheden die noodzakelijk zijn.
Lees verder
Risicoleiderschap is essentieel
Pauline Voortman | 15 augustus 2018
Een quote van Harriet Tubman, Amerikaans voorvechter van de afschaffing van de slavernij: ‘als ik meer slaven ervan had kunnen overtuigen dat ze slaaf waren, had ik er meer kunnen redden.’
Lees verder

Lezersrecensies

4.9 van de 5
15 stemmen
14
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (17)

column
Van regels naar principes
Martin van Staveren 12 juni 2020 Een crisis ontregelt. Door de exponentiele verspreiding en impact van het coronavirus werden we in enkele dagen tijd gedwongen om vele formele en informele regels los te laten, als persoon, binnen organisaties en als samenleving.
column
Martin van Staveren - Angst is niet uitvoerbaar
Martin van Staveren 3 april 2020 ‘Het woord ‘angst' valt in bijna alle gesprekken.' Dit las ik onlangs in een tweeluik over Nederlandse ambtenaren in NRC. De journalisten spraken voor hun onderzoek met bijna twintig topambtenaren, politici en bestuurders van uitvoeringsorganisaties van de overheid.
column
Martin van Staveren - Onvermijdelijk
Martin van Staveren 21 februari 2020 ‘Een vliegtuig ontworpen door clowns, onder leiding van apen.' Dit is een van de onthutsende uitspraken in intern e-mailverkeer tussen Boeing-medewerkers, tijdens de ontwikkeling van de Boeing 737 Max 8.
column
Martin van Staveren - Menselijk maatwerk
Martin van Staveren 27 januari 2020 Is het niet gek? Een gemiddelde supermarkt verkoopt 10.000 tot 15.000 verschillende artikelen. Dit kan oplopen tot 30.000 producten in een XL-versie. Let wel, dit zijn alleen levensmiddelen en aanverwante spullen. Maatwerk dus. Voor iedereen is er wel een passende pot pindakaas te vinden.
column
Martin van Staveren - 25 jaar illusies in risicomanagement
Martin van Staveren 30 december 2019 Welke managementdiscipline heeft de afgelopen 25 jaar het hoogste illusie-gehalte geleverd? Dat zou zo maar eens risicomanagement kunnen zijn. Wat zijn de drie grootste illusies? En is er een alternatief?
column
Martin van Staveren - Nieuw kan echt niet meer
Martin van Staveren 25 november 2019 Het einde van het jaar, traditiegetrouw een periode van cadeaus geven én ontvangen. Vaak zijn dit nieuwe spullen. Kan dat nog wel? Hoogste tijd om hier eens bij stil te staan.
column
Martin van Staveren - Wat men (niet) ziet
Martin van Staveren 28 oktober 2019 We gaan even terug in de tijd vanwege een actuele en belangrijke kwestie. In 1850 schreef ene Frédéric Bastiat, econoom en filosoof, een essay met de titel Ce qu`on voit et ce qu`on ne voit pas, ofwel Wat men ziet, en wat men niet ziet.
column
Martin van Staveren - Leiderschap? Nee, bedankt?
Martin van Staveren 23 september 2019 Leiderschap houdt ons bezig. Dit blijkt uit de continue stroom van nieuwe managementboeken over allerlei vormen van leiderschap. Je kent ongetwijfeld een aantal. Een rijzende ster in dergelijke boeken is het begrip VUCA, dat staat voor volatiel, uncertain (onzeker), complex en ambigue.
column
Martin van Staveren - Hersenhack
Martin van Staveren 4 september 2019 Wat is het uiteindelijke doel van de digitalisering van onze maatschappij? Volgens mij om onze levens makkelijker, prettiger en misschien zelfs wel zinvoller te kunnen maken. Dit is ons niet door iedereen gegund.
column
Martin van Staveren - Risicoleiderschap in 10 vragen én antwoorden
Martin van Staveren 22 maart 2019 Risico’s. Ze zijn actueel en controversieel. Actueel vanwege de dynamiek en complexiteit, die binnen en buiten organisaties continu speelt. Risico’s zijn ook controversieel: bewust of onbewust roepen ze negatieve gedachten of zelfs angst op.
column
Martin van Staveren - Brexit vraagt om veerkracht
Martin van Staveren 24 januari 2019 Verlaat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de Europese Unie écht via een no-deal? Of via een zachte Brexit? Of helemaal niet, of nog niet? Dit is volledig onzeker.
column
Martin van Staveren - Drie risicovolle inzichten
Martin van Staveren 20 december 2018 Ook het afgelopen jaar heeft weer de nodige onzekerheden geleverd, met risico’s én kansen. Dit varieerde van onze extreem droge zomer tot gele hesjes, die niets met autopech te maken bleken te hebben.
column
Martin van Staveren - Griepprik als wild vraagstuk
Martin van Staveren 1 november 2018 Net als de herfst keert ook de discussie over de griepprik jaarlijks terug. Volgens het RIVM beschermt de griepprik tegen ernstige gevolgen van griep. Ook verkleint de prik de griepkans.
column
Martin van Staveren - Het einde van de risicomanager
Martin van Staveren 13 september 2018 Wie kent ‘m nog niet? De risicomanager, risk officer of risico-adviseur? De man of vrouw die ‘van de risico’s is’, het (laten) uitvoeren van risicomanagement als kerntaak heeft en daar het leeuwendeel van de tijd aan besteedt?
preview
Risicoleiderschap - Effectief omgaan met risico's
Martin van Staveren 13 augustus 2018 Talloze boeken gaan over leiderschap, tientallen boeken over risicomanagement. Maar een boek over Risicoleiderschap, de spannende combinatie van deze twee, verscheen nooit eerder.
interview
Martin van Staveren: ‘In de ideale situatie is iedereen risicoleider’
Ger Post 25 juli 2018 De risicomanager is figuurlijk dood, lang leve de risicoleider. In zijn nieuwe boek Risicoleiderschap – doelgericht omgaan met onzekerheden pleit Martin van Staveren ervoor om op risico’s te sturen. ‘De koers uitzetten en op je doel afgaan ondanks de onzekerheden die je tegenkomt, dat vind ik risicoleiderschap tonen.’
interview
Martin van Staveren: ‘Minder risico’s managen, meer durven’
Bas Hakker 6 juli 2018 Met Risicoleiderschap schreef Martin van Staveren een interessant boek over risicomanagement. Hij pleit er zelfs voor om de risicomanager maar helemaal af te schaffen. ‘Leidinggevenden denken ook: we hebben toch niet voor niks de afdeling risicomanagement.’

Over Martin van Staveren

Dr. Martin van Staveren doceert, adviseert en schrijft over omgaan met risico’s binnen organisaties. Hij is onder andere kerndocent risicomanagement, Universiteit Twente en doceert in collegereeksen van Nyenrode Business Universiteit. Martin is eigenaar van risicobureau VSRM en auteur van de boeken Risicogestuurd werken (2015), Risicoleiderschap (2018) en Iedereen Risicoleider: Waardevolle doelen realiseren én behouden in een onzekere wereld (2020).

Andere boeken door Martin van Staveren

Inhoudsopgave

Voorwoord 9
Inleiding 11
Leeswijzer 17

1 WAAROM RISICOLEIDERSCHAP? 23
1.1 Inleiding 25
1.2 De enige nieuwe zekerheid is onzekerheid 25
1.3 Het einde van de risicomanager 40
1.4 Samenvatting 57

2 WAT IS RISICOLEIDERSCHAP? 61
2.1 Inleiding 63
2.2 Wat is risico? 63
2.3 Wat is leiderschap? 79
2.4 Wat is risicoleiderschap? 92
2.5 Samenvatting 104

3 HOE WERKT RISICOLEIDERSCHAP? 107
3.1 Inleiding 109
3.2 Risicosturing als uitgangspunt 110
3.3 Twintig vaardigheden 124
1: doelen leidend maken 125
2: omgaan met meerdere én conflicterende doelen 134
3: waarde dominant maken 142
4: variatie toelaten 148
5: variatie benutten 157
6: eigenaarschap organiseren 170
7: een functionele omvang organiseren 181
8: vanuit vertrouwen omgaan met risico’s 186
9: uitnodigen 193
10: onzekerheid toelaten 199
11: keuzes maken 210
12: onderzoek beperken 221
13: alle lineaire én cyclische stappen zetten 230
14: ontwikkelen 241
15: dynamiek hanteren 253
16: interacties doorzien 260
17: verspillingen toelaten 274
18: afwijkingen (en fouten) vroegtijdig opmerken 280
19: gevolgen van risico’s verkleinen 291
20: vragen stellen 300
3.4 Samenvatting 310
Vaardigheden

4 TOOLS EN TIPS VOOR RISICOLEIDERS 315
4.1 Inleiding 317
4.2 Risicocarrousel 318
4.3 Risicogestuurd moreel beraad 323
4.4 Tips 328
4.5 Samenvatting 334

Tot slot 337
Bijlage 1 341
Bijlage 2 347
Bijlage 3 351

Begrippenlijst 353
Geraadpleegde bronnen 357
Register 369
Woorden van waardering 377
Over de auteur 381

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Risicoleiderschap