Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Iedereen risicoleider

Waarde realiseren én behouden in een onzekere wereld

Paperback Nederlands 2020 9789461270009
1
Voormalig Nr. 1Totaal 30 dagen
EvergreenTotaal 502 dagen
Verkooppositie 201Hoogste positie: 1
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

We werken tegenwoordig aan tal van complexe vraagstukken in een dynamische, meerduidige en onzekere wereld. Een wereld met volop risico’s én volop kansen. Dit is een niet meer te negeren realiteit. Hoe daarmee om te gaan? Om desondanks waardevolle doelen te realiseren, te innoveren, maatschappelijke waarde te creëren? In elk geval niet met meer van het gebruikelijke risicomanagement. Wat helpt wel? Het ontwikkelen van risicoleiderschap in je organisatie, of je nou leidinggevende of een vakinhoudelijke professional bent.

Dit boek start met een compacte, concrete introductie in het waarom, wat en hoe van de nog nieuwe benadering van risicoleiderschap. Het hart van het boek wordt gevormd door het leren ontwikkelen en organiseren van risicoleiderschap. Hiervoor worden de meest recente inzichten uit de neurowetenschappen en de psychologie benut, omdat omgaan met onzekerheden alles te maken heeft met ons brein en onze emoties.

Na het lezen van dit boek ben je in staat om ERG anders om te gaan met onzekerheden, risico’s én kansen die doelen in de meest brede zin van het woord beïnvloeden. Namelijk Expliciet, Realistisch en Gestructureerd. Dit helpt je persoonlijk én de organisatie waarin of waarvoor je werkt. Zo kun je samen met anderen een essentiële bijdrage leveren aan het realiseren van ambitieuze doelen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, winstgevendheid of welzijn.

Specificaties

ISBN13:9789461270009
Trefwoorden:risicomanagement
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:11-6-2020
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (3)

Iedereen risicoleider - 'Praktisch, laagdrempelig en vooral logisch'
Erik Boers | 6 januari 2021
Met Iedereen risicoleider slaagt Martin van Staveren er opnieuw in om op zijn kenmerkende en inspirerende manier de focus op het risicomanagement te verbreden en verdiepen.
Lees verder
Iedereen reisicoleider - 'Prettig eenvoudige handreikingen'
Elly Stroo Cloeck | 19 augustus 2020
Gewèldig vond ik het vorige boek van Martin van Staveren: Risicoleiderschap. En dus las ik vrijwel direct na publicatie het vervolg: Iedereen risicoleider. In dit boek gaat hij verder in op onze denkpatronen en overtuigingen, die ons belemmeren onze risicoleidersvaardigheden te ontwikkelen.
Lees verder
Iedereen risicoleider - 'Zorgt er voor dat je niet verliest'
Sjors van Leeuwen | 31 juli 2020
Risicoleiderschap gaat niet om het vermijden of beheersen van risico's maar om het realiseren van doelen. Door het doelgericht omgaan met onzekerheden, risico's én kansen. Hard nodig in een VUCA-wereld, zo lezen we in het boek Iedereen risicoleider.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (6)

interview
Waardevolle doelen realiseren in een onzekere wereld
Anneke van Dijk 27 oktober 2021 Martin van Staveren is één van de sprekers op het congres Van Winst naar Waarde op 10 december 2021 plaatsvond. We vroegen hem om iets meer te vertellen over zijn bijdrage die dag en stelden hem een aantal vragen.
column
Martin van Staveren - Crisisinflatie eist aantrekkelijk perspectief
Martin van Staveren 4 december 2020 Een crisis is niet meer wat het geweest is. De laatste jaren wordt dit label op vrijwel elk maatschappelijk probleem geplakt. Het gevolg? Crisisinflatie: naarmate het crisis-label meer wordt gebruikt wordt het minder waard. Zo zitten we continu in een verhoogde staat van paraatheid, zonder perspectief om daaraan te ontsnappen.
column
Martin van Staveren - Lessen uit laptopleed
Martin van Staveren 24 september 2020 In het leven van veel managers en andere professionals is de laptop een noodzakelijk stuk gereedschap. Zo ook voor mij. Sommigen vinden het heerlijk om af en toe een nieuwe uit te kiezen. Een nog dunner apparaat, met de laatste technische snufjes, om die vervolgens naar eigen inzicht in te richten.
column
Martin van Staveren - Gun jezelf een verrijkende omgeving
Martin van Staveren 24 augustus 2020 Grote kans dat je de afgelopen maanden in een kleine wereld hebt gewerkt. Geen congressen, beurzen, seminars en opleidingen. Geen overleg met collega’s op kantoor en niet bij opdrachtgevers aan het werk.
interview
Martin van Staveren: ‘Risicoleiderschap gaat om het realiseren van doelen’
Peter Spijker 22 juli 2020 In de praktijk gaan veel organisaties weinig effectief om met onzekerheden. Ze doen aan risicomijding om vrijwel alles wat maar onzeker is te beheersen of bagatelliseren dan wel negeren risico’s volledig. Martin van Staveren biedt met zijn boek Iedereen risicoleider de middenweg tussen de uitersten van vermijden en negeren van risico’s. Het doelgericht durven omgaan met onzekerheden, risico’s én kansen noemt hij risicoleiderschap. De auteur denkt dat het traditionele risicomanagement onvoldoende is toegerust om de complexe, ‘wilde’ vraagstukken van deze tijd op te lossen. Gebruikmakend van inzichten uit onder meer de neuropsychologie en veranderkunde kan risicoleiderschap dat wél.
preview
Iedereen risicoleider - Waarde realiseren én behouden in een onzekere wereld
Martin van Staveren 1 juli 2020 In onze huidige VUCA-wereld, met volop dynamiek, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit, werkt het gebruikelijke, op beheersing en controle gerichte risicomanagement niet meer. Is er een alternatief, juist voor alle niet-risicomanagers?

Over Martin van Staveren

Dr. Martin van Staveren doceert, adviseert en schrijft over omgaan met risico’s binnen organisaties. Hij is onder andere kerndocent risicomanagement, Universiteit Twente en doceert in collegereeksen van Nyenrode Business Universiteit. Martin is eigenaar van risicobureau VSRM en auteur van de boeken Risicogestuurd werken (2015), Risicoleiderschap (2018) en Iedereen Risicoleider: Waardevolle doelen realiseren én behouden in een onzekere wereld (2020).

Andere boeken door Martin van Staveren

Inhoudsopgave

Inleiding 9

DEEL 1 19
1. Waarom risicoleiderschap? 21
1.1 Welkom in de VUCA-wereld 22
1.2 Van tamme naar (super)wilde vraagstukken 29
1.3 Vaarwel risicomanagement 35
Drie reflectievragen 44

2. Wat is risicoleiderschap? 45
2.1 Wat is risico? 46
2.2 Wat is leiderschap? 65
2.3 Welkom risicoleiderschap 72
Drie reflectievragen 82

3. Hoe werkt risicoleiderschap? 83
3.1 Risicogestuurd werken als uitgangspunt 84
3.2 Van zes algemene stappen naar drie dagelijkse vragen 88
3.3 Twintig vaardigheden om uit te kiezen 91
Drie reflectievragen 96

DEEL 2 97
4. Risicoleiderschap en persoonlijke ontwikkeling 99
4.1 Erken je basisbehoeften 100
4.2 Ken je brein en je denken 111
4.3 Ontwikkel je basisvaardigheden 119
Drie reflectievragen 128

5. Risicoleiderschap en organisatieontwikkeling 129
5.1 Activeer het leervermogen in je organisatie 130
5.2 Ban de angst uit je organisatie 142
5.3 Ga samen de wilde weg 157
Drie reflectievragen 170

6. Risicoleiderschap in de praktijk 171
6.1 Fasering 171
6.2 Ervaringen 184
6.3 Tips 196
Drie reflectievragen 204

Tot slot 205

Bijlage: Risicoleiderschap samengevat in 20 vaardigheden en 100 aandachtspunten 207
Eindnoten 217
Verantwoording 233
Bronnen 237
Register 245
Woorden van waardering 251
Over de auteur 253

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Iedereen risicoleider