Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Eenzaam aan de top

Over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer

Paperback Nederlands 2024 9789047018018
Verkooppositie 94Hoogste positie: 94
Nog niet verschenen, verwacht op 23‑05‑2024
29,99

Samenvatting

Het is eenzaam aan de top. Bestuurders van grote ondernemingen hebben te maken met groeiende maatschappelijke druk door onder meer klimaatbeleid, vergrijzing en polarisatie, terwijl de druk om winst te maken en simpelweg te overleven onverminderd groot is. Ze worden weliswaar vorstelijk beloond, maar ook keihard afgerekend als het misgaat – dat maakt onzeker. Tegelijkertijd lijken ze vaak niet te weten wat er echt speelt in de organisatie; belangrijke signalen bereiken hen niet.

Dit boek wil aan de hand van een parabel over Sebas, CEO van een multinational, laten zien wat er plaatsvindt achter de gesloten deuren van de bestuurskamer. De auteurs beschrijven hoe de ongeschreven regels van het spel rond de Raad van Bestuur leiden tot spanningen die onder tafel blijven en demystificeren de rol van de CEO.

'Eenzaam aan de top' is een pleidooi voor een nieuwe manier van denken waarin we het omgaan met macht normaliseren en kwetsbaarheid aan de top belonen, terwijl we blinde vlekken als uitgangspunt nemen.

Specificaties

ISBN13:9789047018018
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Druk:1
Verschijningsdatum:23-5-2024
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Over Marilieke Engbers

Marilieke Engbers (1969) heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. Ze verdedigde haar dissertatie op 14 oktober 2020 over “hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC's beïnvloedt” op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze combineert het doceren over strategie realisatie voor de controllersopleiding van de Vrije Universiteit met het spreken over het ongezegde, paradigmaconflicten en besluitvorming, governance en ethiek, en kracht en tegenkracht met advieswerk over effectiviteit van de boardroom, zelfevaluaties, strategie en leiderschap. Op basis van haar promotieonderzoek en haar consulting werk heeft Marilieke een methode ontwikkeld die de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom verbetert. Als mededirecteur van het Research Center for Board and Leadership development focust ze zich op het wetenschappelijk onderzoeken van besluitvorming in de boardroom en ‘de praktijk van corporate governance’. Tijdens haar promotie kreeg Marilieke van de Autoriteit Woningcorporaties de opdracht om te onderzoeken hoe commissarissen de risico's bij langzittende bestuurders monitoren. Ze publiceerde in 2019 het Nederlandse rapport 'Kracht en Tegenkracht'. In December 2021 publiceerde ze het boek 'Onder Commissarissen', hoe het ongezegde de besluitvorming in de boardroom beïnvloedt samen met de uitgeverij Business Contact.

Andere boeken door Marilieke Engbers

Over Pim Bouwman

Pim Bouwman is adviseur op het gebied van strategie, cultuur en leiderschap. Hij is medeauteur van de boeken Eerste Hulp bij Ongewenste Resultaten en Eenzaam aan de Top. Hij richtte onder meer Het Consulaat, Act Inc., Tulipworld en Reconsulting op.

Andere boeken door Pim Bouwman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Eenzaam aan de top