Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Fantoomgroei

Waarom we steeds harder werken voor steeds minder

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789047016915
10
Voormalig top 10Totaal 1 dag
Voormalig top 100Totaal 164 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Winnaar Managementboek van het Jaar 2021

Fantoomgroei slaat bij verschijnen in juni 2020 in als een bom. De scherpe analyse van Sander Heijne en Hendrik Noten van de staat van onze samenleving, waarin een veilige en gezonde wereld ondergeschikt is gemaakt aan de groei van de economie, vindt veel navolging. Van discussies in de Tweede Kamer tot maar liefst drie televisieprogramma’s. In Fantoomgroei komen de auteurs tot de verrassende conclusie: de huidige hang naar groei is het resultaat van een verhaal dat we zelf zijn gaan geloven.

We zijn amper corona te boven of de wereld trilt opnieuw op zijn grondvesten. Eén ding is duidelijk: het belang van een nieuw verhaal is groter dan ooit. In deze nieuwe editie van de bestseller helpen Heijne en Noten je te begrijpen hoe we op dit punt zijn gekomen en belichten ze de eerste stappen naar een eerlijker wereld – een waarin niet de groei van de economie, maar de bloei van de samenleving centraal staat.

Een van de beste boeken van 2020. – vpro Gids

Iedere bladzijde is relevant.– Jeroen Pauw

Het boek dat iedereen hier inmiddels wel gelezen heeft. – Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer

Specificaties

ISBN13:9789047016915
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Druk:10
Verschijningsdatum:24-6-2022
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Fantoomgroei - 'Een interessant boek dat lekker wegleest'
Sjors van Leeuwen | 24 september 2020
Hoe kan het dat de economie blijft groeien en bedrijven steeds meer winst maken en dat werknemers dat al jaren niet merken in hun loonzakje? In Fantoomgroei lezen we waarom we steeds harder werken voor steeds minder geld. En dat de hang naar groei geen noodzaak is, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven. Een fantoom.
Lees verder
recensie
Fantoomgroei – Persoonlijk maar altijd onderbouwd
Elly Stroo Cloeck | 15 juni 2020
Hoe kan het dat de winst van bedrijven voornamelijk de aandeelhouders ten goede komt en niet de werknemers? Waarom accepteren we dat de inkomensstijging al decennia stagneert? En wat kunnen we daaraan doen? Dat lees je in de smakelijk vertelde ‘ontdekkingstocht’ naar een nieuwe economie: Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
14 stemmen
11
1
1
0
1

Interviews en artikelen (9)

interview
Zorg dat mensen geen verkeerde keuze meer kunnen maken
Lydia Lijkendijk 4 november 2021 Samen met Hendrik Noten schreef Sander Heijne het boek Fantoomgroei, uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2021. Hierin leggen zij uit hoe het kan dat bedrijfswinsten de pan uit rijzen, terwijl werkenden daar amper van profiteren. Heijne spreekt 10 december op het congres Van Winst naar Waarde.
interview
We wisten niet dat Fantoomgroei een managementboek was
Willem van Leeuwen 13 mei 2021 Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten is door de jury uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2021. Vlak voor de opname van deze podcast zijn de bloemen, de bubbels én het beeldje uitgereikt. Met de prijs op tafel gaat Willem met beide auteurs in gesprek en ontdekt waarom de jury tot de conclusie kwam 'dat iedere manager dit boek moet lezen'.
column
Redactioneel - Activisme in management
Pierre Pieterse 10 mei 2021 Toen in juni vorig jaar Fantoomgroei uitkwam, kon iedereen met een beetje werkende maatschappelijke thermometer bevroeden dat dit boek wel eens succesvol zou kunnen worden.
nieuws
Terugkijken - Online Bekendmaking Managementboek van het Jaar 2021
Justin van Lopik 29 april 2021 In een openbare online bijeenkomst maakte Maaike Vrenken bekend dat Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten dit jaar wordt uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar. Die bijeenkomst is uiteraard ook terug te zien.
achtergrond
Juryrapport Managementboek van het Jaar 2021 - 'De urgentie spat ervan af'
Maaike Vrenken 23 april 2021 Donderdag 22 april 2021 maakte onze jury bekend dat ze Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten uitroepen tot Managementboek van het Jaar 2021. Hun motivatie leest u in het juryrapport.
nieuws
Fantoomgroei, winnaar Managementboek van het Jaar 2021
Karin de Zwaan 22 april 2021 Vanmiddag is in een online samenkomst Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2021. Felicitaties aan de winnaar en veel dank aan de jury.
interview
Sander Heijne en Hendrik Noten: ‘Meer democratie in de economie’
Pierre Spaninks 25 augustus 2020 Sinds de jaren zeventig is de ontwikkeling van de koopkracht achtergebleven bij de groei van de economie. In Fantoomgroei reconstrueren Sander Heijne en Hendrik Noten de politieke keuzes die daartoe hebben geleid en houden ze een pleidooi om het over een andere boeg te gooien. 
column
Een nieuw verhaal voor de economie
Bertrand Weegenaar 2 juli 2020 De journalisten Sander Heijne en  Hendrik Noten vonden de term Fantoomgroei. Ze noemden hun gezamenlijk project Fantoomgroei Waarom we steeds harder werken voor steeds minder. De timing van het boek is perfect.
interview
Sander Heijne en Hendrik Noten: ‘Het verhaal dat we elkaar vertellen over de economie is per definitie politiek’
Pierre Spaninks 22 juni 2020 Waarom moeten we steeds harder werken voor steeds minder geld? Met die vraag begonnen Sander Heijne en Hendrik Noten aan hun boek Fantoomgroei. Het mondt uit in een pleidooi voor een nieuwe economie, waarin de maatschappelijke rol van ondernemingen weer centraal staat en de koek eerlijk wordt verdeeld.

Over Sander Heijne

Onderzoeksjournalist, historicus en programmamaker Sander Heijne werkte jaren als journalist voor de Volkskrant en daarna De Correspondent en schreef Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Samen met Hendrik Noten schreef hij Fantoomgroei, winnaar Managementboek van het Jaar 2021.

Andere boeken door Sander Heijne

Over Hendrik Noten

Hendrik Noten (1991) is bestuurskundige en gespecialiseerd in sociaaleconomische thema’s. Hij werkte een aantal jaar voor een werkgeversvereniging en kent de wereld van vakbonden en cao-onderhandelingen goed. Daar zag hij dat het roer helemaal om moet.

Andere boeken door Hendrik Noten

Inhoudsopgave

Proloog 9

I Fantoomgroei
1 Dubbeltjes worden stuivers 27
2 Collectieven die steden bouwen 52

II De stille revolutie
3 De hogepriester van de Nederlandse economie 95
4 De geboorte van economische groei 119
5 Glorieuze jaren 136

III Een nieuw verhaal
6 Wat is de economie? 161
7 Voorbij fantoomgroei 182
8 Een nieuw verhaal 197
9 Pioniers van een nieuw verhaal 207

Epiloog 227
Dankwoord 229
Noten 232

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Fantoomgroei