Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het verlaten individu

Waarom voelen we ons zo leeg?

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789044651607
Direct te downloaden

Samenvatting

Het individu van nu worstelt met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. Dat nare gevoel proberen we te dempen door excessief te consumeren en te 'genieten', waardoor we ons steeds leger gaan voelen en in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomen.

Toen we ooit de baleinen uit de samenleving trokken en het individu bevrijdden uit allerlei groepsverbanden hoopten we zelf God te worden. Als 'God' hebben we overal recht op en bepalen we zelf de grenzen. De paradox is dat we deze verantwoordelijkheid niet goed verdragen en kwetsbaar zijn geworden. We verwachten de beloning en de verlossing van buiten, maar god heeft ons verlaten.

In dit boek onderzoekt psychiater Esther van Fenema wat de rol is van de zeven hoofdzonden in onze tijd. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte.

'Het Verlaten Individu prikkelt, ontroert, laat zuchten en stemt mild over ‘ons mensen’. Iedere zin van Esther van Fenema raakt. Sommige zinnen moet je drie keer proeven. Een boek van- en voor een onstuimige tijd. Voor iedereen die met mensen werkt en mens is. Waar we ons verlaten voelen, pakt dit boek je weer vast.'
- dr. Danielle Braun, antropoloog, directeur Academie voor Organisatiecultuur

Specificaties

ISBN13:9789044651607
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:277
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:27-10-2022
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Het verlaten individu - Waardevolle en enigszins dystopische analyse
Teun van Aken | 24 februari 2023
Vandaag de dag worstelen we met tal van psychische klachten, die veelal zijn terug te voeren op gebrek aan zingeving: gevoelens van somberheid, onzekerheid en vertwijfeling. We lijden aan eenzaamheid. Een belangrijke oorzaak is volgens de auteur dat we ons hebben vrijgemaakt van de beklemming van allerlei groepsstructuren en daarmee hoopten zelf ‘God’ te kunnen worden. En nu voelen we ons verlaten en in verwarring.
Lees verder
recensie
Het verlaten individu - ‘Scherp en kritisch perspectief op ons menszijn’
Danny Mullenders | 21 november 2022
Meestal kijk ik door een persoonlijkheidspsychologische bril om het gedrag van mensen te begrijpen en interpreteren. Terwijl ons gedrag zeker ook beïnvloed wordt door situationele factoren, zoals het gezin waarin we opgroeien, de mensen die we gaande ons leven ontmoeten en life events zoals geboorte en dood. Ook de tijd waarin we leven heeft zeker zo z’n impact.  
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Over Esther van Fenema

Esther van Fenema (1970) werkte ruim tien jaar als psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Momenteel heeft ze een vrijgevestigde praktijk en werkt ze in de ggz bij de crisisdienst. Ze wordt regelmatig gevraagd als opiniemaker in de landelijke media. Daarnaast is ze als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact en schrijft ze regelmatig voor de Volkskrant. In 2018 was ze als psychiater te zien in BN’ers in Therapie op RTL5.

Andere boeken door Esther van Fenema

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het verlaten individu