Hagen en Willemsen hebben de leerdoelen van 300 adviseurs geanalyseerd en gebruikt om het ontwikkelmodel van de interne adviseur te vormen en toe te lichten. De combinatie van analyse en zorgvuldige maar bondige uitleg van veel literatuur en modellen zet je aan het denken: is dit boek een klassieker in de dop of herbergt het alle klassiekers in een dop?
Het boek start met de uitleg van het ontwikkelmodel voor de interne adviseur. Dit model plaatst de expertise van de interne adviseur in de kern met daaromheen facetten zoals: het speelveld, het adviesinstrumentarium, competenties en het professioneel netwerk. Het doorloopt per hoofdstuk een van de onderdelen van het ontwikkelmodel.
Het is een verrassende combinatie van literatuur afgewisseld door interviews met 20 interne adviseurs. Bekende modellen komen voorbij, zoals de IJsberg van McClelland of het adviesfasemodel van Block. De praat- en daadtheorie was voor mij nieuw en ik vond het erg interessant. Welke zaken zeg en denk ik? En welke zaken breng ik daadwerkelijk in praktijk? De combinatie van literatuur en interviews kan de ervaren adviseur helpen om kennis op te frissen. Voor startende adviseurs kan de inhoud een boost geven aan de gereedschapskist van modellen, interventies en methodieken. Daarmee vind ik het boek verhelderend voor ervaren adviseurs en vernieuwend voor beginnende adviseurs.
De kleur, de opmaak en de fris geschetste modellen doen vermoeden dat je een oppervlakkig en makkelijk boek leest. Het tegendeel is echter waar en dat is positief! De informatiedichtheid is hoog door het gebruik van puntsgewijs en beknopt taalgebruik. Per hoofdstuk wordt een rijk palet aan modellen gebruikt. Een of twee bladzijdes bladeren en je bent twee of drie modellen rijker. Je moet niet te snel willen lezen want dat vergroot de kans dat je waardevolle informatie mist.
Het gebruik van 300 geanalyseerde leerdoelen geeft het boek een sterke aanleiding.
De beantwoording van die leerdoelen door het gebruik van een ontwikkelmodel maakt het boek interessant om te lezen. Het boek is daarmee in feite een goed verantwoorde clustering van alle jaren aan opgedane kennis en ervaringen van de schrijvers. Sommige modellen of adviezen staan echter wel enigszins verborgen of mijns inziens op een onlogische plek in een paragraaf, wat achteraf terugzoeken lastig maakt. Het vatten van zoveel informatie in een relatief dun boekje wekt bij mij een bescheiden indruk van de schrijvers. Met dit boek koop je immers een bondig geschreven bundeling van jarenlange kennis en ervaring van twee doorgewinterde trainers en adviseurs. Het zou mij niets verbazen als dit boek stiekem een klassieker wordt. Advieskunst is basiskost voor de startend adviseur en opfrismateriaal voor de meer ervaren adviseurs!
Over Daan Scheffers
Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.