Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Risicoleiderschap - 'Een goedgevuld en praktisch handboek'

‘De enige nieuwe zekerheid is onzekerheid’, stelt risico-expert Martin van Staveren in zijn boek Risicoleiderschap. Iets dat haaks staat op de menselijke aard. Mensen streven veelal naar het creëren van zoveel mogelijk zekerheid.

Rachel Kuijlenburg | 17 december 2018 | 1-2 minuten leestijd

Maar de wind van verandering waait constant. Globalisering en klimaatverandering hebben niet alleen invloed op internationaal en nationaal niveau maar ook op organisatie niveau. Vandaar dit boek waarmee Van Staveren  handvatten wil geven hoe doelgericht om te gaan met onzekerheden. Dit vraagt om Risicoleiderschap.

Risico is geen probleem

Op basis van grondig onderzoek stelt Van Staveren vast dat een risico eigenlijk geen probleem is. Risico’s zijn hooguit potentiele problemen die op basis van risico perceptie door verschillende personen verschillend worden ingeschat. Hierdoor ontstaat makkelijk discussie over de risicobereidheid van mensen en organisaties. Juist omdat het begrip risico en risicoschatting complex is, kan risicomanagement in een organisatie makkelijk verworden tot een moloch. Waardoor de organisatie het eigenlijke vraagstuk uit het oog verliest. Het vraagt lef  en risicoleiderschap om onzekerheden te omarmen vanuit een diep besef dat niet alles wat onzeker is, te voorspellen, te beheersen en te controleren is. ‘Doelgericht omgaan met onzekerheden voorkomt leed en schade en biedt ongekende mogelijkheden’, stelt Van Staveren.

Handboek voor risicoleiderschap

Risicoleiderschap is een goedgevuld en praktisch handboek. Het is meer dan vakliteratuur en een naslagwerk. Het staat vol met voorbeelden, tools en tips. Het geeft inzicht hoe de benodigde mindset is te ontwikkelen en traint vaardigheden voor succesvol risicoleiderschap. Dus neem een risico en lees dit boek. Immers het grootste risico dat je kunt nemen is geen risico nemen. Iets om over na te denken.

Rachel Kuijlenburg, Hogeschooldocent Facility Management, Haagse Hogeschool en Onderzoeker Facility Management, Hanze Hogeschool.

Over Rachel Kuijlenburg

Rachel Kuijlenburg, Hogeschooldocent Facility Management, Haagse Hogeschool en Onderzoeker Facility Management, Hanze Hogeschool.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden