Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zijkant van de macht - 'Een boeiend verslag'

In tegenstelling tot veel andere landen, stagneert bij ons de opmars van vrouwen in de politiek. In haar boek ‘De zijkant van de macht’ zoekt Julia Wouters naar een verklaring.

Hanneke Tinor-Centi | 24 oktober 2018 | 1-2 minuten leestijd

Voor haar boek put Wouters uit haar eigen kennis en langdurige politieke ervaring, diverse reeds bestaande onderzoeken en de ervaring van diverse politici, waaronder Femke Halsema, Neelie Kroes en Hedy d’ Ancona.

De zijkant van de macht staat vol verrassende inzichten, praktische tips en aansprekende anekdotes. Dit alles toont glashelder aan hoe het huidige politieke veld werkt, en wat vrouwen én mannen zouden moeten veranderen om er samen wél een succes van te maken.

Een van de zaken die Wouters onder de loep legt is de vraag hoe het toch kan bestaan dat, bij de zoektocht naar politiek talent, de keuze steevast op een man valt en er –in het meest positieve geval- een vrouw op de tweede plek terechtkomt. Wouters vindt dit onverteerbaar, zeker gezien het feit dat de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen de laatste jaren juist sterk is gegroeid. Is de politieke ambitie bij vrouwen niet (voldoende) aanwezig of is er een andere oorzaak? Je leest het in ‘De zijkant van de macht’.

Wouters weet overigens goed waar zij het over heeft. Zij werkte zelf elf jaar als politiek assistent van Lodewijk Asscher en dat biedt haar een uitstekende uitgangspositie om te reflecteren op de positie van vrouwen in de Nederlandse politiek. Ze bezit voldoende afstand om zelf geen rancune of wrok te koesteren. Bovendien heeft ze e.e.a. van zo nabij meegemaakt dat het haar tot rake inzichten heeft gebracht.

De zijkant van de macht is een boeiend verslag geworden in een fijne, verzorgde en toegankelijke schrijfstijl. Wouters levert met haar boek een werk af dat zeker tot nadenken stemt en wellicht keert het ook nog de neergang van het aantal vrouwen in de politiek. Want tips voor vrouwen met politieke ambities maken eveneens een belangrijk deel uit van De zijkant van de macht.

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden