Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De logica van geluk - 'Erg goed boek!'

Geluk terugbrengen tot een logisch iets. Dat is Wat Mo Gawdat doet in De logica van geluk. De auteur stelt zichzelf als doel om een geluksformule te vinden die je continue kan toepassen op jouw leven. Met als resultaat: geluk.

Sebastiaan van der Valk | 6 april 2018 | 3-4 minuten leestijd

De onderliggende missie van Gawdat: deze formule delen met zo veel mogelijk mensen over de hele wereld ten einde hen helpen gelukkiger te worden.

Klaar om de formule tot je te nemen? Komt ie: Geluk ≥ ‘Jouw perceptie van de gebeurtenis in jouw leven’ – ‘Jouw verwachtingen van het leven’. In andere worden, je bent gelukkig als jouw gedachten over een gebeurtenis groter of gelijk aan de verwachtingen zijn van een gebeurtenis in jouw leven. Of te wel gebeurtenis vs verwachting minimaal in balans, dan ervaar je geluk. Was je verwachting van de gebeurtenis groter dan de gebeurtenis zelf dan ervaar je geen geluk.

Het mooie aan De logica van geluk vind ik het feit dat de auteur veel van de onderwerpen openlijk bekijkt. Hij staat onder andere stil bij: de illusie die mensen hebben over zichzelf, kennis, tijd, controle en angst. Allemaal illusies zegt de auteur! Daarnaast hebben wij als mensen veel blinde vlekken in onszelf zitten: filters die wij ons zelf hebben aangeleerd te gebruiken, aannames, voorspellingen, herinneringen, oordelen, emoties en overdrijvingen. Allemaal zaken die we slechts gedeeltelijk zien en veelal geconditioneerd zijn bij mensen. Als laatste staat Mo stil bij vijf ultieme waarheden in het boek: Nu, verandering, liefde, dood en ontwerp. Met name het laatste onderwerp, ‘ontwerp’, vind ik lastig. Is er een almachtige schepper of was het toch de oerknal. Mo lijkt bewijs te vinden voor een ‘ontwerper’ zoals hij het noemt. Ik weet het niet….

Zes willekeurige zaken die de schrijver wil dat je onthoudt:

- Jij bent niet de ster van de film (de illusie over jezelf)

- Echte kennis is de omvang weten van je eigen onwetendheid (de illusie over kennis)

- Als we onszelf richten op het verleden of de toekomst, leven we in onze gedachten en niet in de werkelijkheid (de illusie over tijd)

- Neem eerste verantwoordelijkheid voor je daad en laat dan je controle los (de illusie over controle)

- Leer dood te gaan voordat je sterft (de illusie over angst)

Conclusie: De logica van geluk

Wat ik heel erg waardeer aan dit boek zijn de zestal illusies waarover Mo schrijft. Hij trekt een heleboel in twijfel, dat is krachtig. Het enige wat zeker is in deze wereld is dat er veel onzekerheid is. Het gaat er over hoe jij als persoon omgaat met die wereld, daar geeft de schrijver behoorlijk veel handvatten voor. Het boek zorgt voor een ontwapend gevoel. Het laatste hoofdstuk vind ik wat lastiger te beoordelen, met name omdat er vele mensen al jaren bezig zijn om deze vraag te beantwoorden. En dan vindt de schrijver in 35 pagina’s het antwoord? Hoe dan ook, een erg goed boek! Ik geef het boekje 4,5 van de 5 sterren.

Over Sebastiaan van der Valk

Sebastiaan van der Valk is zelfstandig coach en oprichter van 'Bureau voor Ontwikkeling & Groei'. Zijn passie is om individuen en teams te helpen bij het vinden en formuleren van antwoorden op drie kernvragen: (1)Wie ben ik? / Wie zijn wij? (2) Wat wil ik? / Wat willen wij? (3) Hoe kom ik daar? / Hoe komen wij daar? Hierdoor leid je zeer waarschijnlijk een succesvoller, prettiger en gelukkiger (werk)leven! Gedrevendoorpassie.nl is één van zijn laatste initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden