Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 11 coachcompetenties in woord en beeld

Coaching in het bedrijfsleven heeft de afgelopen decennia een grote vlucht genomen. Voor de ontwikkeling van talent in organisaties is coaching een belangrijk hulpmiddel.

Han van der Pool | 23 juni 2017 | 2-3 minuten leestijd

Managers en CEO’s erkennen de toegevoegde waarde en hebben vaak een eigen coach. Coaches met veel werk en levenservaring profileren zichzelf graag als ‘Executive Coach’. De titel ‘coach’ is echter nog niet beschermd. De kwaliteit en toegevoegde waarde van coaches valt soms moeilijk in te schatten. Een goede pers en referenties zijn bepalend. Een aantal beroepsverenigingen voor coaches is actief om de coachingpraktijk in Nederland verder te ontwikkelen. Een echt goed ‘keurmerk’ voor coaches is nog niet te vinden. Er zijn wel veel boeken over coaching verschenen, maar heldere competenties voor professionele coaches zijn nog onvoldoende gedefinieerd.

De International Coach Federation (ICF) wil hierin uitkomst bieden. De ICF is wereldwijd de grootste beroepsorganisatie voor coaches, met meer dan 11.000 leden. De organisatie heeft zich als doelstelling gesteld de coachingpraktijk kwalitatief te verbeteren. De vereniging heeft elf kerncompetenties voor professionele coaches geformuleerd. Het zijn essentiële vaardigheden en benaderingen die de ICF van belang acht voor het goed uitoefenen van het beroep van coach. ICF gecertificeerde coaches worden ook op deze competenties beoordeeld.

In het boek De 11 coachcompetenties in woord en beeld van Annemarie van der Meer en Marianne van der Pool worden de ICF competenties uitgebreid behandeld en gedefinieerd met vermelding van daaraan gerelateerd gedrag. Beide auteurs zijn door ICF gecertificeerde Mastercoaches (MCC’s). Zij zijn actief in de vereniging en betrokken bij de opleidingen van coaches in Nederland. Zij stellen dat je het vak alleen onder de knie kunt krijgen door het vaak te doen en het gedemonstreerd te krijgen. De elf competenties worden in het boek uitvoerig behandeld. Per hoofdstuk wordt een leerroute aangeboden, waarin state-of-the-art coachtheorie wordt verwerkt en kunde en zelfinzicht worden vergroot. Filmbeelden op de begeleidende website demonstreren de competenties. De auteurs stellen dat goed coachen net is als zwemmen.

Het boek geeft een goed inzicht in de huidige coachingpraktijk. De voorbeelden van de competenties zijn helder. De competenties worden verhelderd door korte gespreksfragmenten.

De auteurs maken in hun boek veelvuldig gebruik van de huidige inzichten uit de neuropsychologie en Positieve Psychologie. Het boek is ontwikkeld voor coaches die hun vak professioneel ter hand willen nemen. Voor MD en talentmanagers die meer inzicht willen krijgen in de coachingpraktijk is het een aanrader.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden