Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 11 coachcompetenties in woord en beeld

‘Een gids voor professionele coaches', zo belooft de omslag van het boek De 11 coachcompetenties in woord en beeld. Auteurs van der Meer en van der Pool hebben op basis van Internationale coach competenties een handboek vervaardigd waarin structuur, ethiek, theorie en praktijk met elkaar verweven zijn.

Arvid Buit | 19 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Laat ik voor de aardigheid eens beginnen met mijn conclusie: dit is oprecht een steengoed boek. In een landschap waarin tientallen auteurs proberen iets nieuws te zeggen over coaching, is dit werk een absolute verademing. Uiteraard zijn de competenties van de ICF (International Coach Federation) niet door de auteurs bedacht, maar wel op zeer verfijnde en kundige wijze vertaald.

De manier waarop ze vanuit de theoretische basis uitleg geven aan de materie, getuigt van zowel een zeer hoog kennis- als ervaringsniveau. Ik vond het dankzij de overzichtelijke structuur ontzettend prettig leesbaar en ook de frisse vormgeving draagt hier aan bij. Het afwisselende beeld dat ontstaat vanuit feiten, theorie, dialogen en toelichtingen, geeft de lezer een compleet gevoel van de onderwerpen die worden besproken.

Online is een keurige (goed werkende) website ingericht waar met hoge kwaliteit video (ook een unicum in deze branche) op prettige wijze en met ondersteuning van handige techniek, inzicht wordt gegeven in goede coachgesprekken. Voor startende coaches is dit werkelijk goud waard, omdat het zoveel inzicht en concrete handvatten geeft dat het volgens mij een sterk fundament biedt voor mensen die een carrière als coach ambiëren.

Of er ook een kritische noot is? Jawel, al is het maar een kleintje. De competenties worden beschreven vanuit het PCC (professioneel coach) niveau. Binnen de ICF zijn er ook nog geen markers voor MCC en dat lees je terug in de korte alinea’s ‘Van goed naar meesterschap’. Ook denk ik dat de persoonlijkheid en eigenheid van de coach in kwestie onderbelicht blijft. In de filmpjes is het goed herkenbaar dat de ene auteur volledig in contact is en authentiek opereert, terwijl de ander met onhandig getimede ‘ja, ja inderdaad’ nog teveel een kunstje vertoont.

Om een prachtig boek heel kort samen te vatten: De 11 coachcompetenties in woord en beeld zou opgenomen moeten worden in elke coach-opleiding in Nederland. Ik kan oprecht geen beter werk verzinnen dat competenties, theorie, en structuur voor startende (en gevorderde) coaches zo kundig samenvat. Dit alles in een fijn boek, goed geschreven, en met aandacht gemaakt. Aanrader!

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden