Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Management Summaries - Nooit af

Hoeveel goedbedoelde oplossingen mislukken er wel niet? Dat komt doordat we altijd op zoek zijn naar de finale analyse, definitieve oplossing, de perfecte planning. Die wordt dan al gauw belangrijker dan het doel. Dat we alleen al daardoor nooit bereiken. Aslander en Witteveen stellen een alternatief voor: Permanent Bèta. Een voortdurende staat van ontwikkeling, gevoed door onze collectieve intelligentie.

Ger Post | 10 augustus 2016 | 1-2 minuten leestijd

Er ontstaan ongekende mogelijkheden als we het principe omarmen dat we onze zaken het best kunnen regelen met oplossingen die niet voor altijd zijn bedoeld maar voor even. Zodat we ze kunnen blijven aanpassen en verbeteren. Want van nul af aan een definitieve oplossing verzinnen, is tegenwoordig onbegonnen werk.  Daarvoor verandert de wereld om ons heen te snel.

In elkaar grijpende vervolg-innovaties zorgen elke dag opnieuw voor baanbrekende ontwikkelingen. Wat we geacht worden te doen, wordt steeds meer onderhevig aan een dynamisch model. We kunnen nooit op onze lauweren rusten. We moet steeds nieuwe dingen blijven proberen en zo snel mogelijk zien te leren van de fouten die we daarbij maken.

Het alternatief is: proberen, trial and error. En het niet allemaal zelf willen doen. Veel slimmer is het om de mensen die het in de praktijk moeten doen, het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben om ermee aan de slag gaan. Er zijn weinig terreinen waar dat principe niet opgaat.

In tijdperk van steeds radicalere transparantie, is er geen argument meer om niet met zulke oplossingen te experimenteren. Niet iedereen zal zich meteen aangesproken voelen, maar dat hoeft ook niet. Vaak er is maar een handjevol mensen nodig om de zaak in beweging te krijgen.

(U kunt de hele samenvatting lezen in de maart editie van Management Summaries.)

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden