Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Management Summaries - Metamorfose

Sinds de uitvinding vijftig jaar geleden is de informatietechnologie een steeds grotere invloed gaan uitoefenen op nagenoeg alle facetten van ons leven. De snelheid neemt exponentieel toe en het einde is niet in zicht. We moeten onze plaats zoeken in een wereld die we niet kennen. Wim de Ridder is in Metamorfose - De nieuwe welvaart de gids die we allemaal nodig hebben.

Pierre Spaninks | 8 augustus 2016 | 1-2 minuten leestijd

Gelukkig kunnen we ons op de nieuwe tijd voorbereiden, doordat enkele belangrijke ontwikkelingen duidelijk en onvermijdelijk zijn. Miljarden mensen beschikken inmiddels over mobiele telefonie en een derde van de wereldbevolking is aangesloten op internet, wat hen toegang verschaft tot ongekende hoeveelheden informatie. Sommigen ontlenen daar energie aan om zelf inhoud te geven aan hun leven, anderen concluderen juist dat hun bestaan uitzichtloos is.

De macht van de eindgebruiker die tegelijkertijd consument, producent en kiezer is, wordt steeds groter. Onze maatschappelijke orde verandert doordat mensen hun macht bundelen. Ook de informatietechnologie maakt veel mogelijk. Onze infrastructuur verandert door de komst van de zelfrijdende auto. De gezondheidszorg krijgt een andere structuur omdat de beste professionele informatie beschikbaar is voor de patiënt waardoor die de beste behandeling zal eisen.

De overheid ziet de participatiemaatschappij opdoemen. Opmerkelijk genoeg leidt burgerparticipatie in veel gevallen niet alleen tot meer duurzaamheid maar ook tot lagere kosten. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden voor de overheid om belasting te innen erdoor beperkt, en wordt zij gedwongen belangrijke taken van de verzorgingsstaat aan de burger over te dragen.

De politieke consequenties zijn duidelijk: van de leiders van de samenleving mag worden verwacht dat zij doorgaan tot iedereen gelukkig is. Deze fundamentele notie is de rationele keuze voor iedereen die over de macht en middelen beschikt om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

(U kunt de gehele samenvatting lezen in de juli editie van Management Summaries.)

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden