De auteurs Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger presenteren een methode van 5 stappen waarbij extra nadruk is gelegd op bijvoorbeeld timemanagement en onze energiehuishouding. Daarnaast hebben de mogelijkheden en gevaren van technologie een plek gekregen en staan bij ieder hoofdstuk voorbeelden uit de praktijk gedeeld onder de noemer ‘zij gingen je voor’. Indien de ‘De zeven eigenschappen’ van Covey bekend zijn, is het boek een feest van herkenning. Voor iedereen die dat meesterwerk niet kent of (meer) helder voor de geest heeft is ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit' een pragmatisch boek met leuke eye-openers en handige tips.
De subtitel, ‘getting the right things done’ geeft aan waar de focus in het boek ligt. In dit meest recente boek van adviesbureau FranklinCovey staat het maken van keuzes centraal. De juiste keuzes zijn de basis om goed te kunnen presteren en succesvoller te zijn, zowel in werk als privé, volgens de auteurs. Het boek biedt een helder stappenplan om deze keuzes te maken en die ook nog eens op de juiste manier uit te voeren. Ieder hoofdstuk behandelt een van de 5 stappen. Deze stappen, in dit boek ‘keuzes’ genoemd, zijn opgedeeld in 3 blokken (besluitvorming, aandacht en energie). Er is een duidelijke samenhang en volgorde; Het blok ‘besluitvorming’ gaat over het maken van keuzes, ‘aandacht’ gaat over doelgericht handelen en focus houden op de gemaakte keuzes. Het laatste blok gaat over ‘energie’ en is geheel gewijd aan vitaliteit en het voorkomen van een burn-out.
Alle 5 keuzes worden uitvoerig behandeld en toegelicht. Ze worden ingeleid met een voorbeeld uit de praktijk, waarna een analyse volgt om er lering uit te trekken. In ieder hoofdstuk gaan de auteurs dieper in op de ‘keuze’ met veel theorie, modellen en praktijkvoorbeelden, maar ook quotes, tips en tricks. De eenvoudige structuur en hoofdstukken met dezelfde opbouw maken het een gemakkelijk boek om te lezen of om snel iets terug te vinden. Daarbij blijft de filosofie van Covey constant terugkomen. Voor de lezer die hiermee bekend is, is er daardoor erg veel herkenning. De vernieuwing ten opzichte van ‘De zeven eigenschappen’ is beperkt en deels interessant, helaas bevat het niet echt nieuwe eye-openers. Ook is de Eisenhower matrix uit de vorige eeuw 1-op-1 gekopieerd en als time matrix van FranklinCovey gepresenteerd. Geen echte vernieuwing dus, wel toepasselijk en relevant bij het maken van keuzes.
Om de stellingen te verduidelijken staan in het boek veel voorbeelden van (fictieve) personen, op deze wijze wordt de theorie direct verbonden met een (potentiële) praktijksituatie. Regelmatig bieden de voorbeeldverhalen een mooie reflectie, de analyse die erop volgt geeft inzicht in hoe de lezer zelf stappen kan ondernemen voor een productiever leven. De voorbeelden zijn echter overvloedig aanwezig en soms wat flauw in mijn optiek. Er zit weinig sjeu aan en daardoor doen ze afbreuk aan de sterke theorie. Zonde om vier of vijf pagina’s te besteden om duidelijk te maken hoe ‘James, Cheryl en Sanne’ verschillende omgaan met hun tijdsbesteding.
Al met al hebben Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger samen een prima werk neergezet. Het originele Covey-werk, ‘De zeven eigenschappen’, steekt er met kop en schouders bovenuit, dat wel. Toch is het duidelijk dat de auteurs fan zijn van Covey, zijn eerdere werk met respect hebben behandeld en hun best gedaan om deze in een nieuw jasje te steken inclusief nieuwe nuttige inzichten. Dit boek is een fijne leidraad om meer uit het leven te halen, zowel op werk als privé. Een makkelijk leesbaar en interessant boek voor iedereen die een Covey-opfrisser nodig heeft of een pragmatische methode zoekt om effectiever te zijn. De handige timemanagement-tips en handvatten bieden de lezer de mogelijkheid om vanaf morgen beter te presteren.