Van ambitieuze collega´s die alleen maar op eigenbelang zijn gericht tot bedrijfsuitjes waarin verschillende ´ikken´ met elkaar botsen. Van machtige mannen die te veel aan seks denken en daardoor domme dingen doen tot vrouwen die gebukt gaan onder subtiele stereotypen of die door ´queen bees´ van de regen in de drup geholpen worden. Van positieve denkers tot ´bully-bazen´. Van toewijding tot gekonkel. Het pallet aan thema´s dat in dit boek wordt behandeld is schier onuitputtelijk. Op vlotte en geestige manier worden in enkele tientallen columnachtige stukjes legio herkenbare gebeurtenissen en dynamieken op de werkvloer beschreven. De auteur toont daarbij niet alleen een scherp oog voor menselijk gedrag, maar weet dat gedrag ook te verklaren aan de hand van verschillende psychologische concepten. Bovendien geeft ze en passant ook nog tal van praktische tips hoe je je eigen gedrag en dat van anderen effectiever kunt beïnvloeden.
Daarbij zet de auteur je als lezer bij voorkeur op het verkeerde been. Zo wordt er tegenwoordig vaak gezegd dat je met positief denken meer bereikt. Dat klopt, maar er is ook een keerzijde. Je kunt blijven hangen in fantasieën en niet langer openstaan voor negatieve informatie. Positieve fantasieën kunnen echter ook leiden tot passiviteit, omdat je denkt dat je eigenlijk al bent. Het is dus goed om naast en tegenover de beelden van een wenkend perspectief ook aandacht te besteden aan de obstakels die je in de toekomst onherroepelijk zult tegenkomen. Door het denken over obstakels komt de haalbaarheid van het doel ook in beeld.
Hoewel de titel enigszins misleidend is – het boek gaat niet zozeer over collega´s, maar vooral over jezelf en de ongemakken worden op nogal luchtige wijze behandeld – is dit het ultieme boek als je zo nu en dan in de spiegel wilt kijken. Je kunt de stukjes in willekeurige volgorde lezen, je steekt er altijd wel wat van op en je hebt na vijftien minuten lezen gesprekstof voor vele uren. Als dat geen goede investering is, weet ik het niet meer.
De auteur geeft in haar stukjes steevast aan dat elk voordeel zijn nadeel heeft. Dat geldt ook voor dit boek. Tegenover de vlotte leesbaarheid staat het gebrek aan diepgang. Zeker als je meerdere stukjes na elkaar leest, krijg je het gevoel om in een doolhof van psychologische theorietjes, weetjes en technieken te zijn beland. Collega's en andere ongemakken krijgt hierdoor het karakter van een psychologische grabbelton, waarin je naar believen kunt graaien, zonder je weet wat je eigenlijk tevoorschijn hebt getoverd. Iets meer context, al was het maar in de vorm van een goede in- en uitleiding was op zijn plaats geweest. Nu wordt volstaan met de vraag of je meer van de auteur wilt lezen. Misschien moet je dat ook maar doen: nog geen jaar geleden verscheen Roos Vonks vorige boek Je bent wat je doet. Daarin kun je de gewenste onderbouwing wél vinden!
Over Hans van der Loo
Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals 'Kus de visie wakker, 'Psychologische veiligheid','Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' en 'Gitig gedoe op de werkplek'. deze laatste is Managementboek van het jaar 2024.