Goed dat ik geen psychologie ben gaan studeren. Launspach zegt er het volgende over: Je redt er de wereld niet me en je verdient er niet heel veel geld mee. Het maakt je leven ook niet gemakkelijker. Sterker: te veel kennis over psychologie kan je leven zelfs moeilijker kan maken omdat je te veel gaat nadenken over allerlei dingen.
Waarom dan toch dit boek?
Thijs Launspach schetst in heldere bewoordingen de ontwikkelingen die zich binnen de psychologie afspelen; de soorten therapieën, de wachtlijsten in de GGZ en het fenomeen ‘iedereen een coach.’ In 10 hoofstukken neemt hij ons mee in een korte geschiedenis van de psychologie. Hij maakt duidelijk hoe weinig we eigenlijk weten over ons binnenste, dat normale mensen niet bestaan. Ook gaat hij in op de toekomst van de psychologie.
Concrete tips
Het is fijn om te lezen dat normale mensen niet bestaan. Ronduit gelukkig werd ik van hoofdstuk 9. Daarin geeft Launspach aan dat we tevredener kunnen zijn met ons leven en dat positief denken daarin een belangrijke rol speelt. Hij geeft concrete tips voor mentale zelfzorg zoals bijvoorbeeld een gezond slaappatroon, gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Dat lijken open deuren, maar het echt doen in de praktijk blijft lastig. Launspach laat de verbanden zien én voelen tussen fysiek gezond zijn en mentaal welzijn. Dat drukte mij weer eens met mijn neus op het feit dat zelfzorg niet de sluitpost in mijn agenda hoort te zijn.
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.